Woninghuur in Vlaanderen en Brussel:
het antwoord op 25 praktijkvragen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Seeds of Law)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Consumentenbescherming bij de verwerving
van financiële diensten: de laatste ontwikkelingen (optioneel met handboek)

Prof. dr. Reinhard Steennot (UGent)

Webinar op donderdag 30 mei 2024

Brussel verlengt termijn schenking roerende goederen naar 5 jaar in Brussel (net zoals in Wallonië). Volgt Vlaanderen binnenkort? (LegalNews)

Auteur: Marc Vandecasteele (LegalNews)

Brussel zal binnenkort de termijn van schenkingen van roerende goederen verlengen van drie jaar naar vijf jaar, net zoals in Wallonië.

De vraag is dus wanneer Vlaanderen zal volgen… en vergeet niet dat er eind 2019 al plannen waren om de termijn te verlengen van drie naar vier jaar.

Wat de reeds gedane schenkingen betreft is het de vraag of de nieuwe termijn in Brussel hier ook van toepassing zal zijn: bij de verlenging van de termijn in Wallonië was dat immers gepland, maar uiteindelijk niet doorgegaan na een golf van protesten.

Uiteraard blijft het een optie om te kiezen voor de betaling van het schenkingsrecht van 3%, al dan niet in de loop van de termijn van vijf jaar (bvb. bij zware ziekte) of een successieverzekering af te sluiten (lees het artikel uit 2021 De ‘verdachte’ periode blijft 3 jaar: de successieverzekering blijft interessant van Prof. Gerrit Van Daele)

Lees alvast ook volgende selectie van artikelen over schenkingen:

Webinar on demand
‘De onrechtstreekse schenking als alternatieve planningstechniek – Een analyse naar aanleiding van nieuwe originele uitgangspunten’

‘Schenkingen: een analyse na 2022’

» Bekijk alle artikels: Successie & Vermogen