HR-aspecten bij M&A transacties

Mr. Nele Van Kerrebroeck (Linklaters)

Webinar op donderdag 16 mei 2024


Aandeelhoudersovereenkomsten
in het licht van de nieuwe wetgeving

Mr. Michaël Heene (DLA Piper)

Webinar op vrijdag 31 mei 2024


De nieuwe wet op de private opsporing

Dhr. Bart De Bie (i-Force) en mr. Stijn De Meulenaer (Everest)

Webinar op donderdag 17 oktober 2024


Ondernemingsstrafrecht:
wat wijzigt er door boek I en boek II van het Strafwetboek?

Mr. Stijn De Meulenaer (Everest)

Webinar op dinsdag 11 juni 2024

Bestuursverbod. Is het vereist dat de betrokkene in het verleden reeds werd veroordeeld voor faillissements- of andere economische misdrijven? Hof van Cassatie 13 juni 2023 (LegalNews)

Auteur: Marc Vandecasteele (LegalNews)

Arrest van het hof van Beroep te Antwerpen, correctionele kamer op 29 juni 2022

Het arrest oordeelt dat gelet op de persoon van de eiser en zijn ongunstig strafrechtelijk verleden, de aard en de ernst van de bewezen verklaarde feiten hem een effectief bestuurdersverbod als bedoeld door artikel 1 Wet Beroepsuitoefeningsverbod voor een termijn van zeven jaar moet worden opgelegd.

Volgens het arrest blijkt uit de door de eiser gepleegde feiten dat het hem ontbreekt aan elementaire eerlijkheid en aan rechtschapenheid en dat hij als zaakvoerder professioneel onbetrouwbaar is in het besturen van een vennootschap.

Het arrest voegt daaraan toe dat het niet gaat om een dubbele bestraffing maar wel om het opleggen van een bijkomende straf waarin de wetgever bewust heeft voorzien en dat die straf niet disproportioneel is, maar zich opdringt om de eiser inzicht bij te brengen over de ernst van de feiten. Verder oordeelt het arrest dat de duur van het verbod aangepast is aan de ernst van de feiten en rekening houdt met de persoonlijkheid van de eiser en zijn gunstig strafregister.

Het oordeelt ook dat het geen disproportionele zware straf oplegt omdat het aan de eiser geen effectieve gevangenisstraf oplegt maar een werkstraf en een effectieve geldboete, alsook dat het door artikel 1bis Wet Beroepsuitoefeningsverbod bedoelde ondernemersverbod niet wordt opgelegd zodat de eiser economisch actief kan blijven als zelfstandig ondernemer en hij bijgevolg niet kan aanvoeren dat het bestuurdersverbod “zijn broodwinning” verhindert.

Arrest van het Hof van Cassatie op 13 juni 2023

Het opleggen van het door artikel 1 Wet Beroepsuitoefeningsverbod bedoelde bestuurdersverbod vereist niet dat de betrokkene in het verleden reeds werd veroordeeld voor faillissements- of andere economische misdrijven.
De rechter oordeelt onaantastbaar zo aan de wettelijke voorwaarden voor het opleggen van de bijkomende facultatieve straf van het door artikel 1 Wet Beroepsuitoefeningsverbod bedoelde bestuurdersverbod is voldaan, of het opleggen van die straf en de duur ervan rekening houdend met het door de wetgever bepaalde minimum en maximum in het licht van de strafdoelen die de rechter beoogt noodzakelijk is.

Met die redenen motiveert het arrest op nauwkeurige wijze de keuze voor de bijkomende facultatieve straf van het bestuurdersverbod en de duur ervan en verantwoordt het de beslissing naar recht.

Lees hier de arrest van het Hof van Cassatie

Ter info: op 27 april 2013 werd het wetsontwerp dat een wettelijk kader voorziet voor een Centraal register van bestuursverboden goedgekeurd door de Kamer van Volksvertegenwoordigers en op 1 juni 2023 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Lees hier meer

Webinar

Webinar ‘De problematiek van de feitelijke bestuurder in het WVV : een analyse, mede aan de hand van vijf typegevallen‘ door dr. Alexander Snyers (UAntwerpen) op 15 september 2023 live (15.00-17.00 uur), nadien on demand aangeboden.

» Bekijk alle artikels: Vennootschappen & Verenigingen