Vlabel biedt schatting van vastgoed bij erfenis aan vanaf 1 april 2019 (LegalNews.be)

Auteur: LegalNews.be

Publicatiedatum: 12/02/2019

Op haar website geeft Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie Lydia Peeters meer uitleg.

Optie om vooraf een schatting te vragen, eventueel met bezoek aan de woning

Bij de aangifte van een erfenis moeten erfgenamen de waarde van de onroerende goederen meedelen. Aangezien dit bij vastgoed vaak moeilijk is, komt de hulp van experts hier van pas. Met als doel een steeds efficiëntere overheid zijn, heeft de Vlaamse Belastingdienst nu beslist om burgers die vastgoed erven de optie te geven vooraf een schatting te vragen. Zo moet VLABEL minder controleschattingen uitvoeren achteraf om de erfbelasting te kunnen berekenen. Indien nodig, behoort ook een bezoek aan de woning tot de mogelijkheden.

Beroep doen op externe schatter op eigen kosten blijft behouden

Tot 2014 stond de federale overheid nog in voor de inning van de successierechten. Erfgenamen konden toen voor een schatting van vastgoed een beroep doen op externe schatters. Vanaf 2015 staat de Vlaamse Belastingdienst zelf in voor de inning van de erfbelasting. VLABEL zet vooral in op efficiëntieverhoging en een betere dienstverlening naar de burger toe. In dat kader werd beslist om schattingen door de overheid zelf mogelijk te maken. De burger wordt echter tot niks verplicht. Hij kan er nog altijd voor kiezen om zijn vastgoed zelf te waarderen of om op eigen kosten een beroep te doen op een externe schatter.

Combinatie met computertoepassing en lerend algoritme

Door het ontwikkelen van een nieuwe schattingstool, worden de verkoopprijzen van alle vastgoedtransacties nu gecombineerd met een computertoepassing en een lerend algoritme.

Zo krijgt VLABEL overzichtelijk informatie aangeleverd over relevante verkoopprijzen van recente transacties in de buurt, wat hun schattingswerk ondersteunt en ook vergemakkelijkt.

Vanaf 1 april 2019 en enkel aangiftes bij erfenis

Deze mogelijkheid wordt aangeboden voor overlijdens vanaf 1 april 2019 en deze schattingen betreffen enkel de aangiftes bij een erfenis. VLABEL verleent géén voorafgaande schattingen over verkoopprijzen.

Lees hier meer bijdragen over ‘erfbelasting