De invoering van Boek 6
en de impact voor de medische sector

Prof. dr. Christophe Lemmens (Dewallens & Partners)

Webinar op vrijdag 4 oktober 2024


Aandachtspunten bij het opstellen
en analyseren van ICT-contracten

Mr. Lynn Pype en mr. Liesa Boghaert (Timelex)

Webinar op donderdag 16 mei 2024


Handelspraktijken en consumentenbescherming:
recente topics onder de loep

Dr. Stijn Claeys en mr. Arne Baert (Racine)

Webinar op vrijdag 30 augustus 2024

Patiëntgegevens van het Haga-ziekenhuis gevonden in een winkelkarretje van de supermarkt (LegalNews.be)

Auteur: LegalNews.be

Publicatiedatum: 09/09/2019

‘Patiëntgegevens Haga-ziekenhuis gevonden in winkelkarretje supermarkt’ meldt de NOS.

Datzelfde ziekenhuis kwam al in opspraak wat privacy betreft. Het HagaZiekenhuis in Nederland had immers al de interne beveiliging van patiëntendossiers niet op orde, wat bleek uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Dit onderzoek volgde toen bleek dat tientallen medewerkers van het ziekenhuis onnodig het medisch dossier van een bekende Nederlander hadden ingezien. De AP legt het HagaZiekenhuis voor de onvoldoende beveiliging een boete op van 460.000 euro. Om het ziekenhuis te dwingen de beveiliging van patiëntendossiers te verbeteren legt de AP het Hagaziekenhuis tegelijkertijd een last onder dwangsom op. Als het HagaZiekenhuis de beveiliging niet voor 2 oktober 2019 verbeterd heeft, moet het ziekenhuis elke twee weken 100.000 euro betalen, met een maximum van 300.000 euro.

Het HagaZiekenhuis heeft inmiddels aangegeven maatregelen te nemen.

Lees hier het op 18 juni 2019 naar het Hagaziekenhuis aangetekend verzonden besluit

Lees hier het nieuwsbericht van de Autoriteit Persoonsgegevens van 16 juli 2019

Privacy-aspecten van gezondheidsgegevens komen aan bod tijdens de studiedag ’Medisch en gezondheidsrecht: actualia’ op donderdag 3 oktober 2019 in Sint-Niklaas

Op donderdagvoormiddag 3 oktober 2019 zal mevr. Griet Verhenneman (Data Protection Officer UZ Leuven/affiliated researcher KU Leuven – CiTiP) de privacy-aspecten van gezondheidsgegevens behandelen tijdens de ochtendsessie van de studiedag. Mr. Ruben Roex (time.lex) behandelt die ochtend eerst de impact voor zorginstellingen zoals ziekenhuizen en zorgaanbieders van de Netwerk- en Informatiebeveiligingswet (NIS-wet) van 7 april 2019.

In de namiddag zullen Prof. dr. Nils Broeckx (advocaat Dewallens & partners/docent medisch recht UAntwerpen) en Prof. dr. Christophe Lemmens (advocaat Dewallens & partners/gastprofessor Ahlec leerstoel UAntwerpen) eerst een analyse maken van het gebruik van artificiële intelligentie in de gezondheidszorg en wat dit tot gevolg heeft inzake GDPR en aansprakelijkheid en in een tweede gedeelte een eerste overzicht geven van de rechtspraak van het Fonds Medische Ongevallen.

Apart inschrijven voor de twee sessies is mogelijk.

Meer info over deze studiedag