>>Studiedag ‘Actualia Medisch en Gezondheidsrecht’
Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Studiedag ‘Actualia Medisch en Gezondheidsrecht’

3 oktober 2019 | 09:30 - 17:30

Deze studiedag is een samenwerking van Intersentia en LegalNews.be

Voormiddagsessie

Tijdens de ochtendsessie van deze studiedag wordt eerst aandacht gegeven aan de impact van De Netwerk- en Informatiebeveiligingswet (NIS-wet) van 7 april 2019 voor zorginstellingen zoals ziekenhuizen en zorgaanbieders. Naast het creëren van een overheidstoezicht en samenwerkingsmechanisme voor cybersecurity-zaken, legt deze wet bepaalde informatieverplichtingen op aan heel wat organisaties die in België actief zijn.

Deze wet bevat verplichtingen voor twee type van belanghebbenden: aanbieders van essentiële diensten en digitale dienstverleners. Heel wat spelers in de gezondheidszorg zijn zogenaamde aanbieders van een essentiële dienst, die passende technische en organisatorische maatregelen moeten nemen en incidenten moeten melden wanneer ze een aanzienlijke invloed hebben op de beschikbaarheid, vertrouwelijkheid, integriteit of authenticiteit van netwerk- en informatiesystemen waarvan de gezondheidszorg afhankelijk is.

Aansluitend worden een aantal praktische vraagstukken bij het beheer van gezondheidsgegevens bekeken: hoe laat je de abstracte concepten uit de GDPR landen in in een organisatie en hoe ga je om met de veranderingen die deze met zich meebrengen? Met welke onduidelijkheden wordt de gezondheidssector geconfronteerd en wat zijn mogelijke antwoorden?

Namiddagsessie

Tijdens de namiddag wordt eerst een analyse gemaakt van het gebruik van artificiële intelligentie in de gezondheidszorg en wat dit tot gevolg heeft inzake GDPR en aansprakelijkheid. 

In een tweede gedeelte wordt een eerste overzicht gegeven van de rechtspraak van het Fonds Medische Ongevallen. De procedures van het Fonds Medische Ongevallen spelen immers steeds meer een belangrijke rol in het medisch aansprakelijkheidsrecht, dat zowel de burgerlijke en strafrechtelijke aansprakelijkheid van de zorgbeoefenaar, zorgvoorziening of producent voor hun professioneel handelen of voor het gebruik van gebrekkig medisch materiaal omvat.

Sprekers
  • Prof. dr. Nils Broeckx, advocaat Dewallens & partners, docent medisch recht UAntwerpen
  • Prof. dr. Christophe Lemmens, advocaat Dewallens & partners, gastprofessor Ahlec leerstoel UAntwerpen
  • Meester Ruben Roex, advocaat time.lex
  • Mevrouw Griet Verhenneman, Data Protection Officer UZ Leuven, affiliated researcher KU Leuven – CiTiP
Doelgroep

Advocaten, magistraten, bedrijfsjuristen, data protection officers van zorginstellingen, …

Meer informatie & inschrijven