Sociaal strafwetboek:
een grondige hervorming werd goedgekeurd

Mr. Kenny Decruyenaere en mr. Veerle Van Keirsbilck (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 5 december 2024


Herstructurering, collectief ontslag en sluiting

Mr. Hanne Cattoir (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 17 oktober 2024

Wijziging van het sociaal strafrecht en diverse arbeidsrechtelijke bepalingen: wet van 15 mei 2024 gepubliceerd (LegalNews)

Auteur: Marc Vandecasteele (Legalnews)

Op 21 juni 2024 werd de Wet houdende wijziging van het sociaal strafrecht en diverse arbeidsrechtelijke bepalingen gepubliceerd in het Staatsblad.

Deze wet regelt een nieuwe stap in het kader van de digitalisering van de informatie-uitwisseling tussen de actoren van de strijd tegen de illegale arbeid en de sociale fraude. De eerste stap werd ingeleid door de programmawet van 29 maart 2012 die een hoofdstuk 5 “Regeling van bepaalde aspecten van de elektronische informatie-uitwisseling tussen de actoren van de strijd tegen de illegale arbeid en de sociale fraude” heeft ingevoegd in titel 5 van boek 2 van het Sociaal Strafwetboek en die het e-pv heeft ingevoerd in het sociaal strafrecht. Via latere wetgeving werd het e-pv ook ingevoerd in andere domeinen, nl. economie en mobiliteit.

Daarnaast regelt de wet de verdere digitalisering van de bestaande gegevensstromen tussen de sociale inspectiediensten, het openbaar ministerie en de Directie van de administratieve geldboeten van de FOD WASO.

Lees hier de volledige fiche van het Wetsontwerp

» Bekijk alle artikels: Arbeid & Sociale zekerheid