Intellectuele eigendomsrechten in de onderneming:
wie is eigenaar van door werknemers en dienstverleners ontwikkelde creaties?
Dr. Nele Somers (ARTES) en mr. Veerle Scheys (Mploy)
Webinar op donderdag 1 februari 2024
10 jaar Wet Eenheidsstatuut en de nieuwe ontslagregels: een evaluatie
Mr. Olivier Wouters en mr. Charlotte Pil (Claeys & Engels)
Webinar op vrijdag 8 maart 2024
De Wet op de Aanvullende pensioenen:
12 blijvende knelpunten
Mr. Jan Van Gysegem, mr. Barbara Heylen en
mr. Dorien Verstraeten (Claeys & Engels)
Webinar op vrijdag 26 januari 2024
Verrekening van het vertrekvakantiegeld van een bediende die van werkgever is gewijzigd (Bellaw/Soconsult)
Auteur: Ann Taghon (Bellaw/SoConsult)
Situering
- bij de verrekening van het vertrekvakantiegeld van een bediende die van werkgever verandert,
- bij de verrekening van het vakantiegeld van een arbeider die bediende wordt.
En als de werknemer daarom vraagt, moet de werkgever hem uitvoerig informeren over de toegepaste berekeningswijze en de verrekeningsregels.
Inwerkingtreding
Het nieuwe koninklijk besluit heeft uitwerking met ingang van 1 januari 2023 en is voor de eerste keer van toepassing op het vakantiejaar 2024, vakantiedienstjaar 2023. D.w.z. dat in het huidige vakantiejaar 2023 de verrekening van het vertrekvakantiegeld nog eenmalig mag gebeuren conform de oude administratieve praktijk.
De nieuwe regels
De nieuwe regels voorzien in twee fasen.
In een eerste fase, telkens de bediende bij de nieuwe werkgever vakantiedagen opneemt die hij heeft verworven door de prestaties bij zijn voormalige werkgever, betaalt de nieuwe werkgever voor die vakantiedagen het enkel vakantiegeld met aftrek van 90 % van het bruto dagloon van de maand waarin de bediende zijn vakantie opneemt.
Bij het nemen van de hoofdvakantie, betaalt de nieuwe werkgever ook het dubbel vakantiegeld uit na aftrek van het reeds uitbetaalde dubbel vertrekvakantiegeld.
In een tweede fase, in december van het vakantiejaar[1], wordt een eindafrekening gemaakt van het vertrekvakantiegeld voor het enkel vakantiegeld. De werkgever zal dan eventuele correcties uitvoeren.
De werkgever moet de bediende informeren over de eventuele correcties, namelijk over het ingehouden of het betaalde bedrag, via de loonfiche van december.
De in het koninklijk besluit opgenomen berekeningswijze laat het recht van de werkgever om een werkelijke inhouding per vakantiedag toe te passen, onverlet.
Er zijn gelijkaardige berekeningsregels bepaald voor de betaling van vakantiegeld aan een bediende die in de loop van het vakantiedienstjaar werd tewerkgesteld in de hoedanigheid van arbeider.
Bron: Bellaw/SoConsult
» Bekijk alle artikels: Arbeid & Sociale zekerheid