Herstructurering, collectief ontslag en sluiting

Mr. Hanne Cattoir (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 17 oktober 2024


Sociaal strafwetboek:
een grondige hervorming werd goedgekeurd

Mr. Kenny Decruyenaere en mr. Veerle Van Keirsbilck (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 5 december 2024

Het recht van een werknemer om in kennis te worden gesteld van de redenen voor zijn ontslag. Arrest van het Hof van Justitie (LegalNews)

Auteur: Marc Vandecasteele (LegalNews)

De feiten

Bij een Poolse rechterlijke instantie is een geding aanhangig gemaakt tussen een werknemer met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en zijn vroegere werkgever. Overeenkomstig de nationale wettelijke regeling heeft laatstgenoemde die arbeidsovereenkomst beëindigd met inachtneming van een opzegtermijn, maar zonder de redenen voor zijn beslissing mee te delen. De werknemer voert aan dat zijn ontslag onrechtmatig is. Hij is van mening dat het ontbreken van die vermelding het non-discriminatiebeginsel schendt dat is neergelegd in het Unierecht en het Poolse recht. Hij stelt dat een verplichting om de redenen mee te delen nochtans wel bestaat in de Poolse regeling wat de beëindiging van arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd betreft. De Poolse rechter vraagt het Hof van Justitie of dit verschil wat de bij beëindiging in acht te nemen vereisten betreft naargelang van het type arbeidsovereenkomst dat aan de orde is, verenigbaar is met de raamovereenkomst inzake arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd. Hij wenst ook te vernemen of deze raamovereenkomst kan worden ingeroepen in het kader van een geding tussen particulieren.

De visie van het Hof van Justitie op 20 februari 2024

In zijn arrest herinnert het Hof eraan dat de raamovereenkomst tot doel heeft de kwaliteit van arbeid voor bepaalde tijd te verbeteren door de toepassing van het non-discriminatiebeginsel te waarborgen. Wanneer een werknemer met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet wordt ingelicht over de redenen voor zijn ontslag, wordt hem informatie ontzegd die belangrijk is om te beoordelen of het ontslag onrechtmatig is. Hij beschikt derhalve niet vooraf over informatie die beslissend kan zijn voor zijn keuze om al dan niet een rechtsvordering in te stellen. De betrokken Poolse wettelijke regeling stelt dus een verschil in behandeling in ten nadele van werknemers met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Niettemin staat het aan de nationale rechter om na te gaan of in het onderhavige geval de werknemer met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zich bevindt in een situatie die vergelijkbaar is met die van een werknemer die met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd door dezelfde werkgever in dienst is genomen.

Voorts is het Hof van oordeel dat de tijdelijke aard van een arbeidsverhouding op zich niet volstaat om een minder gunstige behandeling van werknemers met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd te rechtvaardigen. De flexibiliteit die eigen is aan dit type arbeidsovereenkomst wordt niet beïnvloed door de mededeling van de ontslagredenen.

Lees hier het Persbericht

» Bekijk alle artikels: Arbeid & Sociale zekerheid