Contracten anno 2025:
een praktijkgerichte blik na de inwerkingtreding van boek 6 BW

Prof. dr. Ignace Claeys en prof. dr. Thijs Tanghe (Eubelius)

Webinar op donderdag 6 februari 2025


De afschaffing van de quasi-immuniteit van de bestuurder: waarom delegatie én compliance nog belangrijker zijn geworden

Mr. Stijn De Meulenaer en mr. Fien Schreurs (Everest)

Webinar op dinsdag 18 februari 2025


Successieplanning anno 2025:
wat wijzigt er?

Mr. Olivier De Keukelaere en mr. Rinse Elsermans (Cazimir)

Webinar op donderdag 24 april 2025


Verzekeringsrecht:
recente wetgeving én rechtspraak

Mr. Sandra Lodewijckx (Lydian)

Webinar op donderdag 13 maart 2025


De oplevering, haar gevolgen
en de (tienjarige) aansprakelijkheid.
Recente rechtspraak (2022 – 2024)

Mr. Els Op de Beeck en mr. Sophie De Krock (Schoups)

Webinar op donderdag 6 februari 2025


Wenst u meerdere opleidingen
te volgen bij LegalLearning?

Overweeg dan zeker ons jaarabonnement 

 

Krijg toegang tot +150 opleidingen

Live & on demand webinars

Voor uzelf en/of uw medewerkers

Vereenvoudigde opzegbaarheid van verzekeringspolissen (Dehaese & Dehaese)

Auteur: Johan Dehaese (Dehaese & Dehaese)

Een overzicht van de versoepelingen sinds 1 oktober 2024. 

ELECTRONISCHE OPZEGMOGELIJKHEID

Zowel de verzekeringnemer als de verzekeraar krijgen de mogelijkheid om de verzekeringsovereenkomst op te zeggen via een aangetekende elektronische gekwalificeerde zending. De term “aangetekende brief” wordt immers vervangen door de term “aangetekende zending”. Op die manier zal ook een opzeg via digitale weg mogelijk worden, dit op voorwaarde dat er gebruik wordt gemaakt van een gekwalificeerde elektronische handtekening, zoals bijvoorbeeld via  ‘ItsMe’.

VERKORTE OPZEGTERMIJN

De termijn waarbinnen de verzekeringnemer, ongeacht of het gaat om een natuurlijke persoon of een rechtspersoon, bezwaar kan maken tegen de automatische verlenging van zijn verzekeringsovereenkomst, wordt verkort van drie naar twee maanden vóór de vervaldag. De verzekeringsnemer zal hierdoor dus over een bijkomende maand beschikken om de verzekeringsovereenkomst op te zeggen. Deze verkorting geldt echter enkel voor de verzekeringsnemer en niet voor de verzekeraar. Deze moet de verzekeringsnemer ten minste drie maanden voor de vervaldatum op de hoogte brengen. Opgelet: deze wijziging geldt niet voor overeenkomsten die voor een duurtijd van langer dan één jaar zijn afgesloten.

CONTINUÏTEIT VAN VERZEKERINGSDEKKING

Tot slot kan de verzekeringnemer zijn nieuwe verzekeraar of tussenpersoon vragen om in zijn naam de opzegging van de bestaande verzekeringsovereenkomst op te zeggen. De nieuwe verzekeraar zal er alsdan ook voor zorgen dat de nieuwe verzekeringsdekking ingaat op het moment dat de opzegtermijn afloopt. Belangrijk hierbij is dat dit verzoek niet mag worden geweigerd, ongeacht of het om een verplichte of niet-verplichte verzekering gaat.

BESLUIT

Sinds 1 oktober wijzigde de opzegbaarheid van de verzekeringspolissen van uw onderneming. Het is echter maar de vraag of deze nieuwigheden, die bedoeld zijn om de opzegprocedure eenvoudiger te maken, de opzegprocedure niet nog complexer maken. Zo worden er nieuwe opzegmogelijkheden gecreëerd, maar ook de oude mogelijkheden blijven bestaan.

De nieuwe regels zijn ook niet van toepassing op alle verzekeringsovereenkomsten. Zo vallen de arbeidsongevallen-, ziekte- of levensverzekeringen buiten het toepassingsgebied, zodat hiervoor andere regels van toepassing zijn. De bijstand van een advocaat gespecialiseerd in het verzekeringsrecht, zal dan ook een belangrijke meerwaarde bieden in deze steeds complexer wordende materie.

Bron: Dehaese & Dehaese

» Bekijk alle artikels: Verzekeringen & Aansprakelijkheid

Boeken in de kijker: