Het nieuwe Boek 6:
de impact op de werkvloer

Mr. Chris Persyn (Cautius)

Webinar op donderdag 4 juli 2024


Het nieuwe Boek 6 en de impact inzake verzekeringen:
een analyse aan de hand van 10 knelpunten

Mr. Sandra Lodewijckx en mr. Pieter-Jan Van Mierlo (Lydian)

Webinar op vrijdag 26 april 2024


Consumentenbescherming bij de verwerving
van financiële diensten: de laatste ontwikkelingen (optioneel met handboek)

Prof. dr. Reinhard Steennot (UGent)

Webinar op donderdag 30 mei 2024


Aansprakelijkheid van hulppersonen
in en buiten de contractketting.
Een analyse in het licht van Boek 6

Prof. dr. Ignace Claeys en mr. Camille Desmet (Eubelius)

Webinar op vrijdag 30 augustus 2024


Zekerheden: een update
aan de hand van wetgeving en rechtspraak

Mr. Ivan Peeters en mr. Philip Van Steenwinkel (Hogan Lovells)

Webinar op vrijdag 8 november 2024


Ondernemingsstrafrecht:
wat wijzigt er door boek I en boek II van het Strafwetboek?

Mr. Stijn De Meulenaer (Everest)

Webinar op dinsdag 11 juni 2024

Nieuwe wetgeving inzake de betaling van de schadevergoeding in verzekeringen (Lydian)

Auteur: Sandra Lodewijckx (Lydian)

Een wetsontwerp van de federale regering, dat tot doel heeft algemene voorwaarden en sancties in te voeren met betrekking tot de uitbetaling van verzekeringsuitkeringen, werd op 21 december 2023 ingediend bij de Kamer van volksvertegenwoordigers en op 17 januari 2024 eenparig aangenomen in de Commissie Economie, Consumentenbescherming en Digitale agenda.

De wetswijziging is ingegeven door het feit dat momenteel alleen voor specifieke takken van verzekering termijnen voor de vergoeding van schade zijn voorzien. Vanuit het oogpunt van consumentenbescherming verdient een algemeen juridisch kader voor de afwikkeling van claims de voorkeur. De branches waarvoor de betalingstermijnen voor de toekenning van verzekeringsuitkeringen al streng geregeld zijn, bestaan momenteel uit: WA-verzekering motorrijtuigen, ook wel MTPL genoemd (Artikelen 13 en 14 van de wet van 21 november 1989), brandverzekering (Artikel 121 van de verzekeringswet van 4 april 2014, in samenhang met artikel 9 van het KB van 24 december 1992 betreffende de verzekering tegen brand en andere gevaren, voor wat betreft de gewone risico’s)levensverzekering (Artt. 197/1 en 197/2 van de verzekeringswet) en aanvullende pensioenen (2e pijler). Voor andere branches bestaan er nog geen specifieke bepalingen.

Het wetgevingsvoorstel is ontwikkeld op basis van drie hoofdlijnen:

  • Aansprakelijkheidsverzekering (b.v. particuliere burgerlijke aansprakelijkheid, objectieve aansprakelijkheidsverzekering voor brand en ontploffing in voor het publiek toegankelijke inrichtingen): een uitbreiding van de regels die van toepassing zijn op MTPL-verzekeringen;
  • Opstalverzekering (bijv. auto- of diefstalverzekering): een uitbreiding van de regels die van toepassing zijn op de brandverzekering;
  • Overige verzekeringen (b.v. ziektekostenverzekering en ongevallenverzekering – met uitzondering van de arbeidsongevallenverzekering, die door specifieke wettelijke bepalingen wordt geregeld): invoering van een algemene bepaling, geïnspireerd op de Luxemburgse wet van 27 juli 1997 betreffende verzekeringsovereenkomsten, die bepaalt dat de verzekeringsonderneming de overeengekomen verzekeringsuitkeringen verstrekt zodra zij over alle noodzakelijke gegevens beschikt, en uiterlijk binnen 30 dagen na die datum.

Deze laatste categorie is de restcategorie van verzekeringspolissen die noch uit aansprakelijkheids- noch eigendomsverzekeringen bestaan en die niet reeds het voorwerp uitmaken van specifieke wettelijke bepalingen. Daarnaast voorziet het wetsontwerp in de aanpassing van artikel 121 van de verzekeringswet van 2014 om de samenhang tussen dit artikel en de regeling van dit wetsontwerp voor de eigendomsverzekering te verzekeren.

Het voorstel strekt niet tot wijziging van de artikelen 13 en 14 van de MTPL-wet van 21 november 1989, aangezien dit onder een afzonderlijk wetsvoorstel zal vallen.

Op verzoek van minister Dermagne had de Verzekeringscommissie in december 2022 al een omstandig advies uitgebracht, dat als bijlage bij het wetsontwerp van de federale regering is gevoegd.

Lees de volledige fiche van het Wetsontwerp

» Bekijk alle artikels: Verzekeringen & Aansprakelijkheid