De afschaffing van de quasi-immuniteit van de bestuurder: waarom delegatie én compliance nog belangrijker zijn geworden
Mr. Stijn De Meulenaer en mr. Fien Schreurs (Everest)
Webinar op dinsdag 18 februari 2025
De oplevering, haar gevolgen
en de (tienjarige) aansprakelijkheid.
Recente rechtspraak (2022 – 2024)
Mr. Els Op de Beeck en mr. Sophie De Krock (Schoups)
Webinar op donderdag 6 februari 2025
Successieplanning anno 2025:
wat wijzigt er?
Mr. Olivier De Keukelaere en mr. Rinse Elsermans (Cazimir)
Webinar op donderdag 24 april 2025
Wenst u meerdere opleidingen
te volgen bij LegalLearning?
Overweeg dan zeker ons jaarabonnement
Krijg toegang tot +150 opleidingen
Live & on demand webinars
Voor uzelf en/of uw medewerkers
Bestuurdersaansprakelijkheid
na 1 januari 2025:
een handleiding voor de bestuurder
Mr. Joris De Vos (advocaat)
Webinar op dinsdag 25 maart 2025
Verzekeringsrecht:
recente wetgeving én rechtspraak
Mr. Sandra Lodewijckx (Lydian)
Webinar op donderdag 13 maart 2025
Gezamenlijk aanbod voor hypothecaire lening en verzekeringen: gewijzigde spelregels (Flamée & Partners)
Auteur: Flamée & Partners
Indien u een onroerend goed wenst aan te kopen en daarvoor een lening dient/wenst aan te gaan, gaat u wellicht langs bij verschillende banken om de tarieven te kunnen vergelijken. Hier gaan echter vaak ook verzekeringen mee gepaard.
Koppelverkoop in principe verboden
Bij het uitwerken van het leningsvoorstel, zal de bankier wellicht proberen u te overhalen ook de schuldsaldoverzekering en de brandverzekering bij zijn of haar eigen bank af te sluiten. De bank kan u evenwel niet verplichten deze verzekeringen bij hem/haar af te sluiten. Een zogenaamde koppelverkoop is immers verboden en u dient als klant steeds de mogelijkheid te hebben de verzekering(en) af te sluiten bij een andere verzekeraar naar uw keuze.
Gezamenlijk aanbod is soms wel mogelijk
Een gezamenlijk aanbod waarbij de bank een voordeligere interestvoet aanbiedt voor de lening indien u ook één of meerdere verzekering(en) afneemt is evenwel wel mogelijk. Dit voor zover de verzekeringen één geheel vormen met het krediet. De korting op de interestvoet wordt met andere woorden gebruikt om de klant te motiveren deze verzekering ook bij de huisverzekeraar van de bank af te nemen. Meestal is dat de voornaamste reden waarom de kredietnemer het gezamenlijk aanbod ook aanvaardt, want daarmee daalt de interest op de hypothecaire lening; dat is mooi meegenomen.
Voorheen werd daarbij steeds opgenomen dat deze korting enkel van toepassing zou zijn zolang u de schuldsaldoverzekering en de brandverzekering bij de bank in kwestie behoudt. Indien u na verloop van tijd zou beslissen om de schuldsaldoverzekering en/of de brandverzekering bij een andere instelling te nemen, omdat u daar betere voorwaarden krijgt of u reeds ervaren heeft dat u daar een betere service krijgt, zou u dus gestraft worden en zou de interestvoet op uw hypothecaire lening verhogen.
Wijzigingen sinds 1 juni 2024
Door een wetswijziging is dit sinds 1 juni 2024 evenwel niet zonder meer mogelijk. Wat is sinds 1 juni 2024 veranderd en voor wie is dit van toepassing?
- De wijziging is enkel van toepassing voor leningen die ingaan vanaf 1 juni 2024
- Na 1/3 van de looptijd van het krediet kan u overstappen naar een andere verzekeraar en dit zonder nadelige gevolgen
Let op
Meestal is veranderen van verzekeraar voor de schuldsaldoverzekering niet interessant. Het tarief wordt op dat ogenblik immers gebaseerd op een hogere leeftijd en u moet wellicht opnieuw een medische keuring ondergaan. Veranderen van brandverzekering kan daarentegen wel in bepaalde gevallen interessant zijn.
Bij een gezamenlijk aanbod is de bank echter nog altijd verplicht om u uitgebreid te informeren over de polis die u zou kopen. Let er dus op dat u dan zeker voldoende informatie krijgt.
Bron: Flamée & Partners
» Bekijk alle artikels: Verzekeringen & Aansprakelijkheid, Handel & Consument