Ondernemingsstrafrecht:
wat wijzigt er door boek I en boek II van het Strafwetboek?

Mr. Stijn De Meulenaer (Everest)

Webinar op dinsdag 11 juni 2024


Het nieuwe Boek 6:
de impact op de werkvloer

Mr. Chris Persyn (Cautius)

Webinar op donderdag 4 juli 2024


Recente wetgevende ontwikkelingen
met impact op de bouwsector

Prof. dr. Kristof Uytterhoeven (Caluwaerts Uytterhoeven)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Het nieuwe Boek 6 en de impact inzake verzekeringen:
een analyse aan de hand van 10 knelpunten

Mr. Sandra Lodewijckx en mr. Pieter-Jan Van Mierlo (Lydian)

Webinar op vrijdag 26 april 2024


De invoering van Boek 6
en de impact voor de medische sector

Prof. dr. Christophe Lemmens (Dewallens & Partners)

Webinar op vrijdag 4 oktober 2024


Het nieuwe Boek 6 en de impact
voor de bouw- en vastgoedsector:
10 aandachtspunten

Prof. dr. Kristof Uytterhoeven (Caluwaerts Uytterhoeven)

Webinar op dinsdag 23 april 2024

Wordt WAM omnium-verzekering? Ook voertuigschade komt nu in aanmerking voor vergoeding bij ongekende aansprakelijkheid (Charlier Advocaten)

logo charlier advocaten

Wanneer geen aansprakelijkheid kan worden vastgesteld bij een verkeersongeval waarbij twee of meer motorrijtuigen betrokken zijn, wordt de schadevergoeding van de benadeelde personen verdeeld in gelijke delen onder de betrokken WAM-verzekeraars, met uitzondering van degene die kunnen aantonen dat hun verzekerde met zekerheid geen aansprakelijkheid draagt.

Artikel 19bis-11 § 2 WAM vormt, naar analogie met artikel 29bis WAM, een autonome vergoedingsverplichting die rust op de WAM-verzekeraar, maar los staat van het aansprakelijkheidsrecht.

Discussie bestond over de verhouding met artikel 3 WAM en artikel 8 Modelpolis, dat toelaat aan de WAM-verzekeraar om vergoeding van schade aan het verzekerd voertuig uit te sluiten.

Kan de WAM-verzekeraar verplicht worden om toch de voertuigschade te vergoeden op grond van artikel 19bis-11 § 2 WAM terwijl dit in het kader van de aansprakelijkheidsverzekering uitgesloten is?

Het antwoord is ja.

Bij arrest van 22 juni 2017 heeft het Grondwettelijk Hof geoordeeld dat, in die zin geïnterpreteerd dat het de WAM-verzekeraar toelaat de vergoeding aan het voertuig van zijn eigen verzekerde te weigeren in het kader van artikel 19bis-11 § 2 WAM, artikel 3 WAM het gelijkheidsbeginsel schendt.

Met andere woorden kan de WAM-verzekeraar niet meer weigeren om ook de schade aan het verzekerd voertuig te vergoeden bij ongekende aansprakelijkheid. De vergoedingsplicht in hoofde van de WAM-verzekeraar vloeit immers voort uit de wettelijke autonome vergoedingsregeling en niet uit de aansprakelijkheidsverzekering.

Let op, voor verkeersongevallen die zich hebben voorgedaan vanaf 22 juni 2017 stelt deze discussie zich in geen geval meer. De wetgever heeft immers artikel 19bis-11 § 2 WAM opgeheven en vervangen door artikel 29ter WAM. Hierin heeft de wetgever (onder meer) uitdrukkelijk bepaalt dat voertuigschade voor vergoeding in aanmerking komt, althans op voorwaarde dat het voertuig klaarblijkelijk het ongeval niet heeft veroorzaakt.

Sigrid Heirbrant

logo charlier advocaten