Boek 3 ‘Goederenrecht’ vier jaar later:
een evaluatie aan de hand van 15 vragen

Dr. Siel Demeyere (Eubelius)

Webinar op dinsdag 6 mei 2025


Wenst u meerdere opleidingen
te volgen bij LegalLearning?

Overweeg dan zeker ons jaarabonnement 

 

Krijg toegang tot +150 opleidingen

Live & on demand webinars

Voor uzelf en/of uw medewerkers


Het gebruik van AI Chatbots en AI Agents in het handelsverkeer: juridische aandachtspunten

Mr. Lynn Pype en mr. Liesa Boghaert (Timelex)

Webinar op dinsdag 10 juni 2025


Antiwitwasverplichtingen en ondernemen: een overzicht van technieken en risicovolle sectoren, de juridische gevolgen van witwasmeldingen en de relatie met de bank

Dhr. Hans Van Hemelrijck (CFI) en

mr. Stijn De Meulenaer (Everest)

Webinar op dinsdag 20 mei 2025


Intellectuele rechten: recente ontwikkelingen

Dr. Nele Somers (Artes)

Webinar op dinsdag 20 mei 2025


Cryptomunten anno 2025:
een stand van zaken

Mr. Jonas Helaut en mr. Mégdi Zagheden

(Everest Advocaten)

Webinar op donderdag 12 juni 2025

Landbouwovereenkomsten: komen er procedures voor de opmaak van overeenkomsten tussen de landbouwproducenten en hun afnemers? Wetsvoorstel ingediend op 21 oktober 2024 (LegalNews)

Auteur: Marc Vandecasteele (LegalNews)

Op 21 oktober 2024 werd een wetsvoorstel ingediend, waarbij volgende bepalingen worden voorgesteld:

  1. het Prijzenobservatorium berekent de productieprijs van de Belgische landbouwproducten; die berekening wordt op regelmatige basis geactualiseerd
  2. Er wordt een omgekeerde prijszettingslogica gehanteerd (gewoonlijk bepalen de supermarkten de prijzen en worden de leveranciers aan het begin van de productieketen onder druk gezet om de opgelegde prijzen niet te overschrijden).
    • In dit wetsvoorstel, dat uitgaat van de productiekosten waarmee afnemers rekening dienen te houden, stellen de landbouwers de overeenkomst en de prijs voor.
    • In de onderhandelingen tussen landbouwers en hun afnemers geldt de raming van de productiekostprijs van het Prijzenobservatorium als basis.
  3. De landbouwers en de voedingsnijverheid worden verplicht om met schriftelijke overeenkomsten te werken; die dienen automatische mechanismen voor prijsherzieningen te bevatten, waardoor de landbouwers eventuele stijgingen van hun productiekosten in hun prijzen kunnen doorrekenen.
  4. Voor de landbouwers wordt de drempel om van een verkoop met verlies te gewagen met 10 % verhoogd. Daartoe zal de prijs na toepassing van de in artikel VI.116 bepaalde regels van het Wetboek van economisch recht met 1,10 worden vermenigvuldigd (een kilogram aardappelen met een kostprijs van 1 euro mag dus niet voor minder dan 1,1 euro worden verkocht).
  5. Aan de lijst van onrechtmatige bedingen worden er nieuwe toegevoegd, zoals die waarbij een boete wordt opgelegd aan de producent die door een uitzonderlijk sanitair of klimaatprobleem de in de overeenkomst bepaalde volumes niet kan nakomen.
  6. Aan de lijst van oneerlijke en dus verboden handelspraktijken worden er nieuwe toegevoegd, zoals die waarbij de afnemer aan de producent een ongeoorloofd lage overdrachtsprijs oplegt.
  7. Vallen inzonderheid onder het toepassingsgebied van dit wetsvoorstel: niet-bewerkte landbouw- en voedingsproducten en de overdracht ervan aan de eerste afnemer; dat biedt prioritair bescherming aan de landbouwers en producenten die helemaal aan het begin van de voedingsketen staan.
  8. Er komen sancties voor distributeurs en industriële actoren die zich niet houden aan de in de wet vervatte bepalingen.
  9. Teneinde te voorkomen dat de tussenschakels de meerkosten abusievelijk op de consument verhalen, kan hun naast een minimummarge ook een maximummarge per product worden opgelegd.

Lees hier de volledige fiche van het wetsvoorstel

» Bekijk alle artikels: Verbintenissen & Goederen, Handel & Consument

Boeken in de kijker: