Summer Deal
‘Het nieuwe verbintenissenrecht & koop/verkoop’

6 webinars on demand

Summer Deal
‘Handel & Consument’

6 webinars on demand

Summer Deal
‘Bouw – Actualia’

7 webinars on demand

Summer Deal
‘Het nieuwe goederenrecht’

6 webinars on demand

Het nieuwe verbintenissenrecht

Webinar on demand

De koop anno 2021 and beyond – Inclusief publicatie

Webinar on demand

Aankoop van een onroerend goed: tips & tricks! (VGD)

Auteur: Stephanie Gevaert (VGD)

Publicatiedatum: 10/05/2021

Plan je binnenkort de aankoop van een onroerend goed? In deze Talk of Town geven onze Legal adviseurs je een aantal nuttige tips en aandachtspunten om rekening mee te houden. Zo kom je niet voor onaangename verassingen te staan.

1. Geef jezelf meer tijd

Als je naar aanleiding van de aankoop van een onroerend goed een onderhandse verkoopovereenkomst tekent, moet de notariële akte binnen de 4 maanden doorgaan. Je moet de verschuldigde registratiebelastingen immers binnen de 4 maanden na die ondertekening betalen. Dit kan soms een praktische struikelblok zijn, bv. als je eerst nog je huidige woning wil verkopen om de nieuwe aankoop te financieren. Dit kan je verhelpen door te werken met een wederzijdse aan- en verkoopbelofte. Die is even bindend als voormelde verkoopovereenkomst en geeft je het voordeel dat de akte meer dan 4 maanden na ondertekening van de belofte kan doorgaan. Zo krijg je meer tijd en vermijd je een overbruggingskrediet.

2. Vermijd dubbele registratiebelastingen

Ook als het op het moment van de ondertekening nog onduidelijk is wie het onroerend goed finaal zal aankopen (volledig privé, deels met de vennootschap, blote eigendom op naam van de kinderen, of als de onderlinge verdeling tussen de kopers nog niet vastligt), dien je een beroep te doen op een aan- en verkoopbelofte. Zo vermijd je dat de fiscus dubbele registratiebelastingen kan heffen vanwege een kwalificatie als wederoverdracht.

3. Bespaar registratiebelasting

Zijn er in de verkoop bepaalde roerende goederen inbegrepen, zoals verlichtingsarmaturen, gordijnen…? Dan vermeld je dit en de hiervoor overeengekomen verkoopprijs best in de verkoopovereenkomst. Zo kan je namelijk registratiebelastingen besparen. Stel: Je koopt een woning voor 200.000 euro. In die prijs zijn alle gordijnen, een kast en een grasmaaier inbegrepen. Met de verkoper ben je een verkoopprijs van 3.000 euro overeengekomen. Dan betaal je slechts 10% registratiebelastingen op 197.000 euro en bespaar je 30 euro registratiebelastingen. Afhankelijk van het bedrag kan dit oplopen.

4. Kies voor een onafhankelijke notaris, zonder meerkost

Elke partij is vrij een eigen notaris aan te duiden zonder enige meerkost. De koper kan dus zonder meerkost beslissen om een andere notaris te kiezen dan de verkoper. Zo heb je de garantie dat je notaris ook effectief onafhankelijk optreedt.

5. Neem opschortende voorwaarden op

Denk eraan om in de verkoopovereenkomst de nodige opschortende voorwaarden op te nemen, bijvoorbeeld voor het bekomen van een financiering of het definitief verkrijgen van de nodige vergunningen voor stedenbouwkundige handelingen (vooral belangrijk bij projectontwikkeling). Zo vermijd je onaangename verrassingen.

6. Gratis verzekering bij overlijden koper

Koop je als privépersoon aan en wordt de verkoopovereenkomst getekend via een notaris of makelaar, informeer dan zeker ook naar de gratis verzekering die het notariaat en de makelaar je kunnen aanbieden in het geval de koper overlijdt door ongeval in de periode tussen de ondertekening van de verkoopovereenkomst en de notariële akte.

Lees hier het originele artikel