Vereffening-verdeling van nalatenschappen:
16 probleemstellingen

Mr. Nathalie Labeeuw (Cazimir)

Webinar op vrijdag 26 april 2024


Aansprakelijkheid van hulppersonen
in en buiten de contractketting.
Een analyse in het licht van Boek 6

Prof. dr. Ignace Claeys en mr. Camille Desmet (Eubelius)

Webinar op vrijdag 30 augustus 2024


Woninghuur in Vlaanderen en Brussel:
het antwoord op 25 praktijkvragen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Seeds of Law)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Recente wetgevende ontwikkelingen
met impact op de bouwsector

Prof. dr. Kristof Uytterhoeven (Caluwaerts Uytterhoeven)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024

Aankoop goederen met verborgen gebrek en rechtsvordering binnen korte termijn. Cassatie 6 januari 2022 sluit finaal ontsnappingsroute (Omega Law)

Auteur: Sven Sobrie (Omega Law)

Wie een goed aankoopt dat behept is met een verborgen gebrek, dient de rechtsvordering in te stellen binnen een korte termijn (art. 1648 OBW).

Spitsvondige kopers trachten deze korte termijn soms te omzeilen door hun vordering (ook) in te kleden als een vordering inzake niet-conforme levering. Een dergelijke vordering is niét onderworpen aan de korte termijn waarvan sprake in art. 1648 (Cass. 21 september 1978).

Het Hof van Cassatie lijkt deze ontsnappingsroute nu finaal te sluiten, door te overwegen dat óók een vordering inzake niet-conforme levering ‘zo spoedig als mogelijk’ moet gebeuren na de aanvaarding, zelfs bij een verborgen niet-conformiteit, en dus niet kan dienen als ‘fall back position’ bij overschrijding van de korte termijn:

“De koper die de levering afkeurt, dient dit zo spoedig als mogelijk te doen. De koper die de geleverde zaak aanvaardt, kan niet meer de ontbinding van de koop vorderen op grond van het gebrek aan overeenstemming van de geleverde zaak, onder voorbehoud van de vordering op grond van een koopvernietigend gebrek overeenkomstig artikel 1648 Oud Burgerlijk Wetboek. Deze vordering moet binnen een korte termijn worden ingesteld

Lees hier het Cassatie-arrest van 6 januari 2022

» Bekijk alle artikels: Verbintenissen & Goederen