HR-aspecten bij M&A transacties

Mr. Nele Van Kerrebroeck (Linklaters)

Webinar op donderdag 16 mei 2024


Ondernemingsstrafrecht:
wat wijzigt er door boek I en boek II van het Strafwetboek?

Mr. Stijn De Meulenaer (Everest)

Webinar op dinsdag 11 juni 2024


Aandeelhoudersovereenkomsten
in het licht van de nieuwe wetgeving

Mr. Michaël Heene (DLA Piper)

Webinar op vrijdag 31 mei 2024

Wat is er nieuw op 1 januari 2019 voor ondernemingen? (De Broeck, Van Laere & Partners)

Auteur: De Broeck, Van Laere & Partners

Publicatiedatum: 18/01/2019

Traditioneel is het begin van een nieuw jaar ook het tijdstip waarop heel wat nieuwe fiscale maatregelen in werking treden. We overlopen hieronder de maatregelen die van belang zijn voor ondernemingen.

De ingrijpendste nieuwigheden vloeien natuurlijk voort uit de hervorming van de vennootschapsbelasting. Op 1 januari 2019 gaat die al haar tweede fase in. Die tweede fase is vooral belangrijk voor grote ondernemingen.

Blikvanger is een vorm van fiscale consolidatie via “groepsbijdragen” van de ene onderneming aan de andere. Voor de rest gaat het om bepalingen die opgelegd worden door Europa in de zogenaamde ATAD-richtlijn ter bestrijding van fiscaal misbruik. Het betreft maatregelen tegen hybride mismatches, een uitbreiding van de exitheffing bij overdracht van activa naar het buitenland, en een CFC-regeling om winsten die kunstmatig versluisd zijn naar buitenlandse dochters, toch in België te kunnen belasten. De geplande vervroeging van de door de richtlijn voorgeschreven interestaftrekbeperking is door de val van de regering voorlopig geen wet geworden.

Een ingrijpende maatregel is ook dat onroerende verhuur voortaan onderworpen kan worden aan BTW (zie ons artikel “Onroerende verhuur met BTW vanaf 1 januari 2019”).

De gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor ploegenarbeid in de bouwsector gaat, zoals gepland, al omhoog (zie ons artikel “Nieuwe gunstmaatregel voor bouwsector”). Het vrijstellingspercentage stijgt van 3% tot 6%.

Een hele reeks andere maatregelen zat vervat in wetten die in voorbereiding waren op het moment dat de regering viel en daardoor niet op tijd goedgekeurd konden worden. Er zullen in elk geval pogingen ondernomen worden om die wetsontwerpen alsnog door het parlement te krijgen.

Lees hier het originele artikel

» Bekijk alle artikels: Vennootschappen & Verenigingen