Conflicten in rechtspersonen
Mr. Vanessa Ramon (Cygnus Advocaten)
Webinar op donderdag 9 oktober 2025
SUMMER DEAL 2025
10 webinars on demand naar keuze
10 webinars on demand voor €595
OVB – IBJ – ITAA – FSMA – BIV – NKN – Sam-Tes
Overname van activa of activiteiten van een onderneming in moeilijkheden, in een procedure van overdracht onder gerechtelijk gezag of in (stil) faillissement
Mr. Jens Vrebos en mr. Marlies De Brabandere
(Crivits legal)
Webinar op dinsdag 21 oktober 2025
De maatschap:
haar eigenheden nader geanalyseerd
(inclusief handboek)
Mr. Dirk Van Gerven, mr. Ivan Peeters en mr. Ken Lioen (NautaDutilh)
Webinar op vrijdag 4 juli 2025
Vennootschapsrecht:
recente wetgeving en rechtspraak
anno 2025
Mr. Joris De Vos en mr. Laurens Engelen (Dentons)
Webinar op vrijdag 17 oktober 2025
Wenst u meerdere opleidingen
te volgen bij LegalLearning?
Overweeg dan zeker ons jaarabonnement
Krijg toegang tot +150 opleidingen
Live & on demand webinars
Voor uzelf en/of uw medewerkers
Ontluikende handelsoorlog? De mogelijke impact op Europese M&A-deals en due diligence (Baker Tilly)
Auteur: Wouter Bossuyt (Baker Tilly)
Stellen dat de internationale handelsverhoudingen onder druk staan, is een understatement. In recente uitspraken en een rist aan executive orders liet de Amerikaanse president Donald Trump verstaan brede invoertarieven op te leggen voor goederen uit zowat alle landen.
In dit artikel analyseren we de potentiële gevolgen voor de Europese M&A-markt, en hoe investeerders en hun due diligence-teams zich kunnen positioneren in een klimaat van toenemende onzekerheid.
Handelsspanningen wereldwijd — escalatie of onderhandelde oplossing?
Stellen dat de internationale handelsverhoudingen onder druk staan, is een understatement. In recente uitspraken en een rist aan executive orders liet de Amerikaanse president Donald Trump verstaan brede invoertarieven op te leggen voor goederen uit zowat alle landen. De omvang van de maatregelen verraste zelfs het Amerikaanse congres en leidde wereldwijd tot felle reacties. Niet alleen China wordt geviseerd, ook Europa en andere regio’s worden getroffen door een veelheid aan tarieven voor landen of regio’s die volgens de VS oneerlijke handelspraktijken hanteren.
Hoewel op dit moment nog onduidelijk is in welke mate alle voorgestelde maatregelen er daadwerkelijk komen, zorgt het vooruitzicht op verhoogde handelsspanningen voor bezorgde ondernemers, investeerders en overheden wereldwijd. Vergeldingsmaatregelen kunnen leiden tot nog hogere handelsbarrières, met alle economische gevolgen van dien. Tegelijk blijft het speelveld volatiel: tarieven kunnen net zo snel weer verdwijnen als Trump een onderhandelingssucces kan claimen, wanneer de Republikeinse partij de druk opvoert, of wanneer de rente op Amerikaans staatspapier niet onder controle raakt.
Niets is zeker, maar het lijkt er in elk geval op dat de er op zijn minst een opbod aan de gang is tussen de VS en China. Kijken we aan tegen een nieuw tijdperk van protectionisme? Of blijft het bij politieke retoriek, met als voornaamste doel het onder druk zetten van handelspartners en het toewerken naar een onderhandelde oplossing?
Wat wel vaststaat, is dat de internationale markten nerveus reageren. Ook in Europa worden de mogelijke gevolgen voelbaar, zelfs al zou het conflict de-escaleren en beperkt blijven tot de VS en China. Voor bedrijven die exporteren, wereldwijd inkopen of betrokken zijn bij grensoverschrijdende fusies en overnames, nemen de risico’s toe. Tegelijk ontstaan er ook nieuwe kansen voor Europese spelers die kunnen inspelen op nieuwe marktdynamieken en een snel veranderende omgeving.
In dit artikel analyseren we de potentiële gevolgen voor de Europese M&A-markt, en hoe investeerders en hun due diligence-teams zich kunnen positioneren in een klimaat van toenemende onzekerheid.
Meer onzekerheid, meer voorzichtigheid
Handelstarieven verstoren het internationale economische weefsel. Plotse en vooral onverwachte stijgingen in invoerkosten en verstoringen van toeleveringsketens in combinatie met een verhoogde complexiteit op regelgevend vlak, zorgen ervoor dat het moeilijker wordt om een onderneming accuraat te waarderen. Naast de verhoogde techniciteit en complexiteit in het waarderen van bedrijven, kan ook het vertrouwen tussen verkoper en koper onder druk komen te staan, omdat waarderingen potentieel verder uiteen komen te liggen.
Due diligence-teams zullen hun focus moeten verleggen. Het verleden wordt daarbij minder betrouwbaar. De vraag wordt dan ook eerder hoe ondernemingen in de toekomst zullen presteren en in welke mate de historische resultaten nog steeds een goede basis vormen voor het inschatten van toekomstige winsten en cashflows. Financiële analyses moeten rekening houden met verschillende geopolitieke schokken. Het uitwerken van diverse stress- en sensitiviteitsscenario’s wordt een integraal onderdeel van de dealvoorbereiding. In dealonderhandelingen kan dat voor vertraging zorgen, voor heronderhandelingen bij plotse veranderingen, en in sommige gevallen zelfs tot het afspringen van een mogelijke deal.
In die onzekerheid liggen echter ook kansen. Kopers die tijdelijk hogere risico’s kunnen aanvaarden, zoals grote corporates of PE-spelers met een langetermijnhorizon, kunnen van de onzekerheid gebruikmaken om kwalitatieve targets binnen te halen aan aantrekkelijke waarderingen. Zeker wanneer verkopers bereid zijn om flexibiliteit te tonen via earn-outs of andere prijsmechanismen, waardoor de tegenpartij een deel van het risico draagt.
Strategische heroriëntering van toeleveringsketens
Handelstarieven verhogen de kosten van ingevoerde goederen. Daardoor worden bedrijven gedwongen te veranderen van leverancier of interne productieprocessen aan te passen. Een belangrijk gevolg daarvan is de verstoring van wereldwijde toeleveringsketens. Het verhoogt niet alleen de kosten doorheen de volledige supply chain, het vraagt ook operationele flexibiliteit, tijd en strategisch inzicht.
In het uitvoeren van due diligence wordt het analyseren van de toeleveringsketen dan ook een cruciaal aandachtspunt. Welke onderdelen komen uit risicolanden en worden zo het hardst getroffen? Welke impact heeft een kleine schok in de toeleveringsketen op de werkkapitaalbehoefte? Is er op korte tot middellange termijn een voldoende kwalitatief alternatief aanbod? Kunnen bestaande contracten opengebroken worden, en hoe snel en tegen welke kost kan een switch gebeuren richting meer lokale leveranciers of leveranciers uit stabiele regio’s?
In het hertekenen van de wereldwijde supply chains schuilen voor investeerders zowel risico’s als opportuniteiten. Enerzijds zullen bedrijven die deze oefening nog moeten starten ongetwijfeld vertraging oplopen en waarschijnlijk aankijken tegen margeverlies. Anderzijds zullen targets die al gediversifieerd of zelfs geherlocaliseerd zijn, een duidelijke voorsprong hebben op de concurrentie. In de context van ‘reshoring’, waarbij productiefaciliteiten teruggehaald worden naar Europa, staan vooral productiebedrijven in Oost-en Zuid-Europa sterk omwille van de typisch lagere productiekosten, op voorwaarde dat er een stabiel politiek en economisch klimaat heerst.
Hoewel het invoeren van nieuwe handelstarieven vooral geassocieerd wordt met risico’s, kan de situatie – zeker voor Europese bedrijven – nieuwe exportkansen creëren. Hoe meer de VS en China elkaars markten afsluiten, des te meer ruimte er ontstaat in het internationale speelveld. Europese producenten, zeker in sectoren waar kwaliteit, betrouwbaarheid en ESG belangrijk zijn, kunnen die ruimte optimaal benutten. Denk aan farma, industriële uitrusting, high-end consumptiegoederen of duurzame landbouwtechnologie. Voor Belgische bedrijven met een sterke lokale verankering maar een internationale klantenbasis is dit zelfs een uitzonderlijk moment. Zij combineren stabiele, geopolitiek ‘neutrale’ productie met internationale afzetmogelijkheden. Zeker in sectoren waar betrouwbaarheid en leverzekerheid essentieel zijn, kunnen zij marktaandeel winnen, terwijl concurrenten in de VS of China onder druk staan.
Meer regels, meer drempels, meer nood aan advies
Het verleden leert dat een handelsoorlog naast verhoogde economische druk vaak ook leidt tot een uitgebreider en strenger regelgevend klimaat, zoals het nemen van bijkomende maatregelen. Denk hierbij aan investeringsrestricties, een exportverbod van bepaalde producten of een verhoogd toezicht op buitenlandse overnames. Dit is geen nieuw gegeven, we zien het vandaag al gebeuren. Zowel in de VS als in Europa werden de afgelopen jaren restricties opgelegd, voornamelijk in belangrijke strategische sectoren zoals telecom, defensie en andere hoogtechnologische sectoren.
De complexiteit van cross-border deals verhoogt daardoor significant. Juridische en fiscale structuren worden complexer en moeten grondig bekeken worden. Hierbij hoort een specifieke focus voor compliance, douaneheffingen en risico’s op latente aansprakelijkheden.
Daarnaast is het zowel voor kopers als verkopers cruciaal om in een vroeg stadium van het proces na te denken over de reactie van regulatoren. Vooral transacties waarbij Chinese kopers betrokken zijn, ondervinden almaar meer vertraging of blokkering in de EU.
Daartegenover staat dat transacties in het ‘mid-market’ segment aantrekkelijker worden. Minder blootstelling aan geopolitiek betekent snellere doorlooptijden en minder verrassingen. Hier kunnen Europese investeerders die sterk lokaal verankerd zijn, hun voordeel mee doen.
Private equity: klaar om te handelen
Private equity-fondsen in Europa beschikken momenteel over aanzienlijke hoeveelheden kapitaal. Zij zien in deze onzekere markt niet alleen risico, maar ook de kans om kwalitatieve bedrijven op te pikken aan lagere multiples. Zeker als strategische kopers tijdelijk terughoudend zijn.
Deals zullen wél complexer worden. PE-fondsen verwachten diepgaandere due diligence, met focus op flexibiliteit van operationele processen, integratiemogelijkheden en de mate van geopolitieke blootstelling. Ook carve-outs of distressed assets, bedrijven die noodgedwongen verkocht worden door grotere groepen, komen extra in beeld. Dit zijn uitdagende, maar vaak interessante kansen voor wie goed voorbereid is.
De heropleving van lokale productie
De handelsspanningen versterken een trend die al enkele jaren aan de gang is: de herwaardering van lokale productie. Reshoring is niet enkel een strategische keuze, maar krijgt nu ook economisch de wind in de zeilen. Investeringen in productiecapaciteit in Europa, dichter bij de consument, kunnen terug rendabeler worden.
Voor M&A betekent dit dat targets met productie- en distributie-infrastructuur binnen Europa opnieuw aantrekkelijk worden. Vooral Belgische bedrijven met een sterke lokale verankering en internationale klantenbasis kunnen hiervan profiteren. Tijdens de due diligence zal het belangrijk zijn om te analyseren of er ruimte is om productie uit te breiden, en of de marktvraag een lokale premiumprijs ondersteunt.
Reputatie en ESG als stille factoren
Tot slot moeten investeerders ook aandacht besteden aan minder tastbare factoren, zoals reputatierisico’s en ESG-criteria. In een klimaat van verhoogde geopolitieke spanningen hechten klanten, overheden en werknemers meer belang aan de herkomst van producten, arbeidsomstandigheden en ethisch ondernemerschap. Eenmaal de bedrijfsreputatie beschadigd is, is deze moeilijk te herstellen. Een risico dat je best voor closing analyseert.
Besluit: voorbereiding is cruciaal, ook zonder zekerheid
Het is momenteel onmogelijk om exact te voorspellen hoe de handelsoorlog zich verder zal ontwikkelen. Één ding weten we zeker: wie wacht op zekerheid, komt meestal te laat. In M&A-context betekent dit dat investeerders zich zo snel mogelijk moeten voorbereiden. Niet alleen met robuuste sensitiviteitsanalyses en diepgaande due diligence, maar ook met een heldere strategische visie.
Bij Baker Tilly begeleiden we bedrijven, investeerders en fondsen doorheen deze complexiteit. Ons Corporate Finance-team staat voor u klaar om risico’s helder in kaart te brengen, opportuniteiten te identificeren en transacties tot een goed einde te brengen, zelfs in onzekere geopolitieke tijden.
De essentie
- Handelstarieven verhogen onzekerheid en bemoeilijken accurate waardering bij grensoverschrijdende M&A-deals.
- Due diligence verschuift focus naar toekomstscenario’s, stress-tests en geopolitieke risico’s.
- Verstoorde toeleveringsketens vragen strategische heroriëntatie en creëren kansen voor lokale productie.
- Complexere regelgeving vereist vroegtijdige analyse van compliance en overheidsreacties.
Bron: Baker Tilly
» Bekijk alle artikels: Vennootschappen & Verenigingen