Vennootschapsrecht:
recente wetgeving én rechtspraak anno 2024

Mr. Joris De Vos en mr. Michaël Heene (DLA Piper)

Webinar op donderdag 21 november 2024


De nieuwe wet op de private opsporing

Dhr. Bart De Bie (i-Force) en mr. Stijn De Meulenaer (Everest)

Webinar op donderdag 17 oktober 2024

Nieuwe wetgeving biedt extra bescherming voor onbeperkt aansprakelijke vennoten in een maatschap, vennootschap onder firma en commanditaire vennootschap (Forum Advocaten)

Auteur: Frederic Rosiers (Forum Advocaten)

Vandaag treedt een nieuwe wet in werking waarbij niet-gedaagde vennoten in een maatschap, een vennootschap onder firma en een commanditaire vennootschap meer bescherming krijgen in geval van een veroordelend vonnis voor de vennootschap in kwestie.

In een maatschap, een vennootschap onder firma en een commanditaire vennootschap zijn de vennoten onbeperkt gehouden tot de schulden van de vennootschap, d.w.z. dat zij ook met hun privévermogen aansprakelijk zijn voor de schulden van de vennootschap.

Als de vennootschap wordt gedagvaard, is het bijgevolg cruciaal dat de vennoten hiervan op de hoogte worden gebracht, omdat zij ook met hun privévermogen aansprakelijk zijn voor de schulden van de vennootschap.

Vóór de nieuwe wet konden schuldeisers de vennootschap dagvaarden zonder de vennoten te betrekken. Hierdoor was de niet-gedaagde vennoot zich niet bewust van de dagvaarding, maar bleef wel gebonden aan de gevolgen van het vonnis.

Zowel de faillissementswetgeving als de fiscale wetgeving voorzagen al in een rechtsmiddel voor niet-gedaagde vennoten, namelijk het verzet en het bezwaarschrift. Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (‘WVV’) bood echter geen dergelijke voorziening.

Met de nieuwe wetgeving heeft de niet-gedaagde vennoot nu ook volgens het WVV het recht om verzet aan te tekenen tegen een veroordelend vonnis waarvan hij niet op de hoogte was. Voor schuldeisers is het daarom verstandig om voortaan de vennoten mede te dagvaarden of de gerechtelijke uitspraak te laten betekenen aan de niet-gedaagde vennoot.

Vennoten worden dus beschouwd als een partij en niet als een derde, aangezien zij één en ondeelbaar zijn met de vennootschap.

De wet treedt vandaag, 22 juli 2024, in werking.

Bron: Forum Advocaten

» Bekijk alle artikels: Vennootschappen & Verenigingen