Wenst u meerdere opleidingen
te volgen bij LegalLearning?
Overweeg dan zeker ons jaarabonnement
Krijg toegang tot +150 opleidingen
Live & on demand webinars
Voor uzelf en/of uw medewerkers
Bestuurdersaansprakelijkheid
na 1 januari 2025:
een handleiding voor de bestuurder
Mr. Joris De Vos (advocaat)
Webinar op dinsdag 25 maart 2025
De afschaffing van de quasi-immuniteit van de bestuurder: waarom delegatie én compliance nog belangrijker zijn geworden
Mr. Stijn De Meulenaer en mr. Fien Schreurs (Everest)
Webinar op dinsdag 18 februari 2025
Nieuwe groottecriteria – Sneller impact voor uw vennootschap dan verwacht! (Van Havermaet)
In onze vorige nieuwsbrief informeerden we u reeds over de verhoging van de groottecriteria en de positieve impact die dit heeft voor vele vennootschappen. In de praktijk was er echter onduidelijkheid over het moment vanaf wanneer dit van toepassing zou worden.
De CBN (Commissie voor Boekhoudkundige Normen) schept hieromtrent nu duidelijkheid (advies nr. 2024/08). De nieuwe groottecriteria hebben sneller impact dan oorspronkelijk verwacht. Dit is mogelijks goed nieuws voor uw vennootschap!
Nieuwe drempels
Voortaan is een vennootschap ‘klein’ als ze op balansdatum van het laatst afgesloten boekjaar niet meer dan één van de volgende criteria overschrijdt:
- Jaargemiddelde van het aantal werknemers: 50;
- Jaaromzet, exclusief BTW: 11.250.000 euro;
- Balanstotaal: 6.000.000 euro.
De nieuwe drempels zijn voor het eerst van toepassing voor boekjaren die aanvangen vanaf 1 januari 2024. Voor de meeste vennootschappen dus het huidig lopende boekjaar!
Uitgestelde werking voor één keer buiten spel gezet
In principe kan een vennootschap die momenteel ‘klein’ is slechts ‘groot’ worden als ze twee opeenvolgende boekjaren meer dan één van de drempels overschrijdt. Omgekeerd wordt een ‘grote’ vennootschap pas terug ‘klein’ als zij gedurende twee opeenvolgende boekjaren onder minstens twee drempels blijft. Dit is het principe van de uitgestelde werking.
Dit principe geldt nu voor één keer niet. Wat de gevolgen hiervan zijn verschilt volgens de CBN naargelang uw vennootschap een boekhouding voert per kalenderjaar of niet.
Boekjaar loopt gelijk met kalenderjaar
Voert uw vennootschap een boekhouding per kalenderjaar? Dan zullen de omzet, het balanstotaal en het gemiddeld personeelsbestand per 31/12/2024 alles bepalend zijn om de grootte van uw vennootschap voor boekjaar 2024 te vast te stellen!
Wordt per 31/12/2024 slechts één van de nieuwe drempels overschreden, dan is uw vennootschap sowieso klein voor boekjaar 2024. Dit geldt, zelfs als uw vennootschap voordien groot was. Een en ander is het gevolg van het eenmalig buiten spel zetten van de uitgestelde werking voor boekjaar 2024.
Daarenboven zal uw vennootschap ook klein blijven voor boekjaar 2025 en 2026! Vanaf boekjaar 2025 geldt namelijk weer het principe van de uitgestelde werking. Dit betekent dat uw vennootschap terug groot wordt, als zij gedurende twee opeenvolgende boekjaren meer dan één nieuwe drempel overschrijdt. Uw vennootschap kan met andere woorden pas ten vroegste groot worden vanaf boekjaar 2027.
Let wel op: omgekeerd geldt dat indien per 31/12/2024 meer dan één van de nieuwe drempels overschreden worden, uw vennootschap onmiddellijk groot is voor boekjaar 2024! Ook dit is van toepassing, zelfs als zij voor boekjaar 2023 klein was. Pas ten vroegste vanaf boekjaar 2027 kan uw vennootschap in dit geval weer klein worden.
Gebroken boekjaar
Heeft uw vennootschap een gebroken boekjaar, dan zijn de regels net iets anders.
Om te bepalen of een vennootschap met een gebroken boekjaar dat bv. loopt van 1/4/2024 tot 31/3/2025 – zijnde het eerste boekjaar dat aanvangt vanaf 1/1/2024 – groot of klein is, moet u nagaan of zij op 31/3/2024 (zijnde de balansdatum van het eerste boekjaar dat afsluit na 31/12/2023) meer dan één van de nieuwe drempels overschrijdt. Als er twee drempels overschreden worden, is de vennootschap onmiddellijk groot voor het boekjaar dat afsluit per 31/3/2025!
Vanaf het boekjaar per 31/3/2026 geldt weer de algemene regeling. Dit betekent dat de vennootschap pas klein kan zijn, indien gedurende twee opeenvolgende boekjaren niet meer dan één van de verhoogde drempels worden overschreden (met name per 31/3/2025 en 31/3/2026). De vennootschap kan met andere woorden pas ten vroegste klein worden vanaf boekjaar 31/3/2027.
Omgekeerd geldt uiteraard dat indien per 31/3/2024 niet meer dan één van de nieuwe drempels overschreden worden, uw vennootschap onmiddellijk klein is voor het boekjaar dat afsluit per 31/3/2025! Pas ten vroegste vanaf het boekjaar dat afsluit per 31/3/2027 kan uw vennootschap weer groot worden.
Besluit
Dankzij het eenmalig buiten spel zetten van de “uitgestelde werking” kan een vennootschap onmiddellijk klein zijn voor het eerste boekjaar dat aanvangt vanaf 1/1/2024, waardoor ze dadelijk kan genieten van een aantal belangrijke fiscale voordelen. De keerzijde van medaille is dat een vennootschap voor dat boekjaar ook onmiddellijk groot kan zijn.
Merk op dat vennootschappen die hun boekhouding voeren per kalenderjaar en die (individueel of op groepsniveau) flirten met de verhoogde grenzen, pas aan het einde van het boekjaar met zekerheid zullen weten of ze klein of groot zijn voor boekjaar 2024. Dit kan vervelend zijn in het kader van fiscale planning. Denk bv. aan het bepalen van de laatste voorafbetaling voor boekjaar 2024.
Het is dus belangrijk dat u de cijfers van uw vennootschap grondig bekijkt en monitort.
Bron: Van Havermaet
» Bekijk alle artikels: Vennootschappen & Verenigingen