Woninghuur in Vlaanderen en Brussel:
het antwoord op 25 praktijkvragen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Seeds of Law)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Het nieuwe Boek 6 en de impact inzake verzekeringen:
een analyse aan de hand van 10 knelpunten

Mr. Sandra Lodewijckx en mr. Pieter-Jan Van Mierlo (Lydian)

Webinar op vrijdag 26 april 2024


Aandeelhoudersovereenkomsten
in het licht van de nieuwe wetgeving

Mr. Michaël Heene (DLA Piper)

Webinar op vrijdag 31 mei 2024


Consumentenbescherming bij de verwerving
van financiële diensten: de laatste ontwikkelingen (optioneel met handboek)

Prof. dr. Reinhard Steennot (UGent)

Webinar op donderdag 30 mei 2024


Vereffening-verdeling van nalatenschappen:
16 probleemstellingen

Mr. Nathalie Labeeuw (Cazimir)

Webinar op vrijdag 26 april 2024


De invoering van Boek 6
en de impact voor de medische sector

Prof. dr. Christophe Lemmens (Dewallens & Partners)

Webinar op vrijdag 4 oktober 2024

M&A verzekering (Caluwaerts Uytterhoeven)

Auteur: Frederik Van Overtveldt (Caluwaerts Uytterhoeven)

Publicatiedatum: januari 2020

Veel ondernemers beslissen op een gegeven moment aandelen in een andere onderneming over te nemen of de aandelen in een door hen opgebouwde onderneming te verkopen. In dergelijk geval komen zij terecht in een overnametraject dat in het jargon wordt weergegeven als M&A (mergers & acquisitions).

In een klassiek scenario zal de verkoper in de overeenkomst tot overdracht van aandelen (share purchase agreement, hierna “SPA”) verklaringen en waarborgen van velerlei aard (representations & warranties, hierna “RW”) verstrekken ten gunste van de koper omtrent de (werking van de) vennootschap waarvan de aandelen worden verkocht.

Door het afsluiten van een M&A verzekering (warranties & indemnity insurance, hierna “W&I verzekering”) wordt de aansprakelijkheid voor een inbreuk op de RW’s zoals verstrekt door de verkoper onder een SPA overgedragen op een verzekeraar. De verzekerde is daardoor ingedekt tegen het risico van eventuele schade die voortvloeit uit onvolledigheden en/of onjuistheden van RW die opgenomen zijn in de SPA.

De W&I verzekering kan worden onderschreven door zowel de koper (buyer-side policy) als de verkoper (seller-side policy). Een buyer-side policy komt het meeste voor en heeft als grootste voordeel dat de koper zich louter tot de verzekeraar kan wenden om vergoeding te bekomen. Een seller-side policy komt minder voor en heeft als grootste nadeel dat de verkoper zich pas tot de verzekeraar zal kunnen wenden nadat hij zich heeft moeten verweren tegen een vordering van de koper.

Ongeacht wie de W&I verzekering onderschrijft, voor beide partijen geldt dat een W&I verzekering bepaalde voordelen kan opleveren:

  • Voor de koper: (i) deze kan zich rechtstreeks wenden tot de verzekeraar zonder de verkoper of het management te moeten betrekken in het proces, (ii) deze moet geen rekening houden met een eventuele insolvabiliteit van de verkoper, (ii) deze zal dikwijls een verhoogde bescherming kunnen verkrijgen om zodoende de onderhandelingen met de verkoper te vereenvoudigen, enz.
  • Voor de verkoper: (i) deze hoeft in dergelijk geval eventueel niet te voorzien in een escrow, bankgarantie of andere post closing zekerheid, (ii) deze kan hierdoor sneller de ontvangen sommen gebruiken voor andere projecten, enz.

Hoewel een W&I verzekering nog maar weinig gekend is in België, is het duidelijk dat deze aan een opmars bezig is. Het traject tot het bekomen van een W&I verzekering vergt echter specifieke kennis en een goede juridische ondersteuning is daarbij onmisbaar.

Lees hier het originele artikel