Vennootschapsrecht:
recente wetgeving én rechtspraak anno 2024

Mr. Joris De Vos en mr. Michaël Heene (DLA Piper)

Webinar op donderdag 21 november 2024


De nieuwe wet op de private opsporing

Dhr. Bart De Bie (i-Force) en mr. Stijn De Meulenaer (Everest)

Webinar op donderdag 17 oktober 2024

Komt er een gemeenrechtelijk verzetsrecht voor de vennoten van de maatschap, de VOF en de CommV? Wetsvoorstel Koen Geens ingediend op 28 juni 2023 (LegalNews)

Auteur: Marc Vandecasteele (LegalNews)

Vennoten van een maatschap, vennootschap onder firma (VOF) of commanditaire vennootschap (CommV) zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van hun vennootschap. In de praktijk bestaat er echter discussie over de vraag of die vennoten nog een gewoon rechtsmiddel kunnen aanwenden tegen het vonnis waarbij hun vennootschap wordt veroordeeld tot betaling van zo’n schuld zonder dat één of meerdere vennoten in de zaak zijn.

Het wetsvoorstel strekt ertoe rechtszekerheid te bieden aan die vennoten die, in tegenstelling tot de vennootschap, niet werden betrokken bij het geding. Hoewel de wetgever wenst dat vennootschap en vennoten in één en dezelfde dagvaarding worden opgeroepen (artikel 4:26 WVV) of door de vennootschap in het geding worden betrokken, gebeurt dit niet steeds.

Het wetsvoorstel wenst voor die situaties rechtszekerheid te creëren door een gemeenrechtelijk verzetsrecht in te voeren voor de vennoten waarvan de vennootschap werd veroordeeld tot het uitvoeren van een verbintenis zonder dat de vennoten partij waren bij het geding. Zo wordt ook opnieuw duidelijk bevestigd dat de vennoten van maatschap, VOF of CommV geen derde zijn in de verhouding tot de schuldeiser.

Lees hier de volledige fiche van het wetsvoorstel

» Bekijk alle artikels: Vennootschappen & Verenigingen