Buitencontractuele aansprakelijkheid:
het nieuwe boek 6 is een feit

Prof. dr. Ignace Claeys en prof. dr. Thijs Tanghe (Eubelius)

Webinar op dinsdag 5 maart 2024


Dagelijks bestuur in de vennootschap:
een analyse aan de hand van 18 praktijkvragen

Mr. Vanessa Ramon en mr. Julie Hoflack (Crivits & Persyn)

Webinar op vrijdag 15 maart 2024


Aandeelhoudersovereenkomsten
in het licht van de nieuwe wetgeving

Mr. Michaël Heene (DLA Piper)

Webinar op vrijdag 31 mei 2024


HR-aspecten bij M&A transacties

Mr. Nele Van Kerrebroeck (Linklaters)

Webinar op donderdag 16 mei 2024

Doorlichten van ondernemingen op indicaties van mogelijke malafide praktijken: crimiplatform wordt over heel Vlaanderen uitgerold (LegalNews)

Auteur: Marc Vandecasteele (LegalNews)

Op de website van minister Zuhal Demir werd op 13 december 2023 aangekondigd dat het door Graydon ontwikkelde crimiplatform , waarmee met één muisklik een onderneming kan doorgelicht worden op indicaties van mogelijke malafide praktijken, en dat het voorbije jaar met succes getest werd door tien lokale besturen over heel Vlaanderen zal worden uitgerold.

Concreet maakt de tool op basis van openbronnen over bedrijfsinformatie (zoals de gegevensbanken van KBO, Nationale Bank, Belgisch Staatsblad en uitspraken van de handelsrechtbank) data-analyses omtrent de economische en financiële positie van een onderneming. Dat wordt dan met een algoritme afgezet tegen bepaalde criminologische inzichten, en bijvoorbeeld de typische kenmerken van een malafide onderneming.

Tien lokale besturen en politiezones hebben een jaar lang dit crimiplatform getest. Daarbij werd het crimiplatform maar liefs 15.513 keer geraadpleegd. Op basis van verder onderzoek na een hoge crimiscore werden zo carwashes, restaurants, take-aways, viswinkels, massagesalons, kapsalons, autohandelaars, enzovoort opgerold in het kader van criminaliteit, fraude en zelfs radicalisering. Het gaat niet alleen over grootsteden, want ook in Sint-Pieters-Leeuw ontdekte men op één adres 400 spookbedrijven.

Lees hier verder

» Bekijk alle artikels: Vennootschappen & Verenigingen