De afschaffing van de quasi-immuniteit van de bestuurder: waarom delegatie én compliance nog belangrijker zijn geworden

Mr. Stijn De Meulenaer en mr. Fien Schreurs (Everest)

Webinar op dinsdag 18 februari 2025


Bestuurdersaansprakelijkheid
na 1 januari 2025:
een handleiding voor de bestuurder

Mr. Joris De Vos (advocaat)

Webinar op dinsdag 25 maart 2025


Wenst u meerdere opleidingen
te volgen bij LegalLearning?

Overweeg dan zeker ons jaarabonnement 

 

Krijg toegang tot +150 opleidingen

Live & on demand webinars

Voor uzelf en/of uw medewerkers

De Vierde editie van de Code Buysse – wat moet jij als ondernemer weten? (PKF Bofidi)

Auteur: PKF Bofidi

Wat is de Code Buysse?

De Code Buysse is een set van praktische richtlijnen en aanbevelingen over hoe niet-beursgenoteerde bedrijven moeten omgaan met wat men algemeen omschrijft als “goed bestuur” of “corporate governance”.

De Code Buysse is geen verplichte wetgeving, maar valt onder wat “soft law” genoemd wordt – regels die niet juridisch bindend zijn maar in de praktijk wel een bepaalde waarde hebben (en dus ook door veel ondernemingen vrijwillig toegepast worden).

De eerste versie van deze Code Buysse werd in 2005 opgesteld op initiatief van (wijlen) Paul Buysse. Hij wilde kmo’s en familiebedrijven aanzetten om bepaalde maatregelen te nemen om zich professioneler te organiseren en zo ook verder te kunnen groeien.

Om de aantal jaren wordt een nieuwe versie van de Code Buysse gepubliceerd die rekening houdt met veranderende evoluties in de wereld (van de niet-beursgenoteerde ondernemingen).

Vorige maand zag de intussen vierde editie, de “Code Buysse IV” het daglicht.

Wat is er nieuw?

De nieuwste versie van de Code Buysse gaat dieper in op de taakverdeling tussen de raad van bestuur en de CEO in niet-beursgenoteerde bedrijven. In de praktijk blijkt nog dikwijls dat beide organen heel erg verweven met elkaar zijn, dat taken en bevoegdheden formeel en informeel door elkaar lopen.

Het belang van een juiste taakverdeling is cruciaal voor een goede werking van de onderneming en vermijdt conflicten.

Voor een goede werking van de raad van bestuur wordt de nadruk gelegd op de aanwezigheid van voldoende diversiteit en het creëren van dynamiek tussen de bestuurders.

De nieuwe versie vestigt daarnaast ook de aandacht op de opvolgingsproblematiek in familiebedrijven.

Het is van groot belang om tijdig de nodige afspraken vast te leggen voor wanneer de huidige generatie zou wegvallen (of niet meer in staat is het familiebedrijf te leiden).

De Code Buysse IV legt de nadruk op een tijdige aanpak en het opstellen en uitwerken van een formeel opvolgingsplan, waarbij het ook van belang is om een onderscheid te maken tussen zogenaamde “familiale aangelegenheden” (die thuishoren in de familieraad en in afspraken tussen familieleden) en “bedrijfsaangelegenheden (die in de onderneming en het bestuur thuishoren).

Tenslotte brengt de Code Buysse IV ook enkele actuele thema’s onder de aandacht.

Zo worden niet-beursgenoteerde ondernemingen uitdrukkelijk aangeraden om voldoende aandacht aan de problematiek van “duurzaamheid” te besteden en hier ook voldoende tijd en budget voor vrij te maken (dit onder impuls van recente wetswijzigingen op vlak van onder meer “ESG”). Ook niet-beursgenoteerde ondernemingen worden immers geconfronteerd met de impact van de klimaatopwarming op bijvoorbeeld hun aanvoerketen.

Ook op vlak van artificiële intelligentie (“AI”) moeten niet-beursgenoteerde ondernemingen stappen zetten. Thema’s als cyber security, verwerking van persoonsgegevens en gebruik van nieuwe technologieën zoals AI horen ook bij niet-beursgenoteerde ondernemingen op de raad van bestuur besproken en behandeld te worden.

Conclusie?

Ook al gaat het om niet-bindende regels, toch is het als ondernemer warm aanbevolen de onderwerpen die in de nieuwe Code Buysse besproken worden eens van dichtbij te bekijken om na te gaan hoe jouw onderneming het best met deze uitdagingen kan omgaan.

Bron: PKF Bofidi

» Bekijk alle artikels: Vennootschappen & Verenigingen

Boeken in de kijker: