Woninghuur in Vlaanderen en Brussel:
het antwoord op 25 praktijkvragen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Seeds of Law)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Consumentenbescherming bij de verwerving
van financiële diensten: de laatste ontwikkelingen (optioneel met handboek)

Prof. dr. Reinhard Steennot (UGent)

Webinar op donderdag 30 mei 2024


Vereffening-verdeling van nalatenschappen:
16 probleemstellingen

Mr. Nathalie Labeeuw (Cazimir)

Webinar op vrijdag 26 april 2024

Wijziging van het huwelijksstelsel van scheiding van goederen en toevoeging toebedelings- en toekenningsbeding. Voorafgaande Beslissing Vlabel van 25 juli 2023 (LegalNews)

Auteur: Marc Vandecasteele (LegalNews)

Wat is de bedoeling?

De aanvragers zijn gehuwd onder een stelsel van zuivere scheiding van goederen en wensen hun huwelijksstelsel aan te passen. Ze wensen een specifieke regeling in te voeren met betrekking tot goederen die tussen hen in onverdeeldheid zijn en met betrekking tot hun eigen goederen (die niet tussen hen in onverdeeldheid zijn), en met name door de toevoeging van een toebedelingsbeding respectievelijk toekenningsbeding voor deze goederen.

De echtgenoten wensen hun basisstelsel van scheiding van goederen te behouden, omdat ze een groot belang hechten aan de (professionele) autonomie van elk van hen, alsook aan de grotere bescherming voor (professionele) schuldeisers van de andere echtgenoot.

De heer X heeft twee meerderjarige kinderen uit een vorige relatie. Mevrouw Y heeft één meerderjarig kind uit een vorige relatie. Er zijn geen gemeenschappelijke kinderen.

De echtgenoten wensen een regeling waarbij al hun goederen voor 2/3 worden toebedeeld aan de zijde van de heer X en voor 1/3 aan de zijde van mevrouw Y. Zo willen zij ervoor zorgen dat bij een overlijden, aan iedere echtgenoot of aan de langstlevende van beiden een toebedeling gebeurt die rekening houdt met de aanwezigheid van 3 (takken van) kinderen. Ook bij een echtscheiding zal dezelfde regeling gelden, doch slechts indien deze plaatsvindt vanaf 1 januari 2026. Bij een echtscheiding voor 1 januari 2026 is het aandeel van elke echtgenoot in de eigen en onverdeelde goederen ½ en wordt het voorhuwelijks vermogen van de heer X daarbij buiten beschouwing gelaten.

Wat is de visie van Vlabel?

Gelet op de concrete feitenconstellatie en de voorgelegde niet-fiscale motieven is het besluitvormingsorgaan van oordeel dat de voorgelegde verrichting in casu geen fiscaal misbruik uitmaakt in de zin van artikel 3.17.0.0.2 VCF.

Lees de VB 23038

» Bekijk alle artikels: Successie & Vermogen