Vereffening-verdeling van nalatenschappen:
16 probleemstellingen

Mr. Nathalie Labeeuw (Cazimir)

Webinar op vrijdag 26 april 2024


Woninghuur in Vlaanderen en Brussel:
het antwoord op 25 praktijkvragen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Seeds of Law)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Consumentenbescherming bij de verwerving
van financiële diensten: de laatste ontwikkelingen (optioneel met handboek)

Prof. dr. Reinhard Steennot (UGent)

Webinar op donderdag 30 mei 2024

Welk envelopje leg ik onder de kerstboom voor mijn kinderen zonder dat de fiscus ermee gaat lopen? (Argus Advocaten)

Auteur: Vanessa Vliegen (Argus Advocaten)

Hoe oud ze ook zijn, elk kind/kleinkind verwacht een cadeautje van zijn/haar ouders/grootouders onder de kerstboom !

De eindejaarsfeesten zijn dan ook wel een ideale gelegenheid om, in het kader van uw vermogensplanning, een envelopje onder de kerstboom te leggen.

Een envelopje met Kerstmis of nieuwjaar wordt door de wet als een ‘gelegenheidsgeschenk’ beschouwd.

Gelegenheidsgeschenken hebben het voordeel dat zij NIET worden belast of aanzien als ‘schenking’ indien zij voldoen aan twee voorwaarden :

  • Zij zijn gelinkt aan een bepaalde gebeurtenis, zoals een geboorte, een huwelijk, de feestdagen, een goed rapport, een verjaardag, een diploma etc.
  • Zij staan in verhouding tot uw vermogen. Heeft u een vermogen (roerend + onroerend) van enkel miljoenen euro’s, dan kan u perfect een wagen geven als ‘gelegenheidsgeschenk’. Indien u ‘slechts’ 100.000 EUR heeft, zal die wagen echter beschouwd worden als een schenking, met alle gevolgen van dien.

Waar de precieze grens ligt om te spreken van een gelegenheidsgeschenk of een schenking, is niet terug te vinden in de wetgeving, maar doorgaans wordt de 1% regel weerhouden : u mag jaarlijks 1% van uw vermogen (roerend en onroerend) geven onder de vorm van ‘gelegenheidsgeschenken’.  Let wel, dit is de grens voor alle cadeaus aan alle begunstigden tezamen !

De gelegenheidsgeschenken hoeven niet in een envelopje te passen, zij mogen ook overgeschreven worden op de rekening van uw kinderen/kleinkinderen. Let er wel op dat u de reden van de overschrijving in uw mededeling vermeldt : ‘proficiat met je diploma’, ‘prettige kerstdagen’, etc. om te benadrukken dat het om een gelegenheidsgeschenk gaat. Vermijd in deze mededeling ten allen tijde het woord ‘schenking’ zodanig dat u niet het risico loopt dat deze gelegenheidsgeschenken toch zouden worden geherkwalificeerd als schenking met alle gevolgen van dien…

Deze tip kennende, wensen wij u alvast fijne fiscaalvrije feestdagen toe !

Bron: Argus Advocaten

» Bekijk alle artikels: Successie & Vermogen