Woninghuur in Vlaanderen en Brussel:
het antwoord op 25 praktijkvragen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Seeds of Law)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024

Verliest Portugal vanaf 2024 zijn fiscaal gunstregime? (Cazimir)

Auteur: Cazimir Advocaten

HET EINDE VAN HET PORTUGESE NHR REGIME LIJKT NABIJ

Vorige week maandag kondigde de Portugese eerste minister, Antonio Costa, het einde aan van het Portugese fiscaal gunstregime voor niet-Portugezen (het “non habitual residence regime” of NHR-regime) en dit al vanaf 2024.

Deze aankondiging kwam als een totale verrassing en meer informatie is vandaag nog niet beschikbaar. Het is nog niet duidelijk of deze afschaffing enkel betrekking zal hebben op specifieke belastingvoordelen die onder het regime worden toegekend, zoals een verlaagde belasting voor niet-Portugese pensioeninkomsten of een verlaagde belasting voor inkomsten uit activiteiten met een hoge toegevoegde waarde, of dat we spreken over het gehele regime.

WIE KAN ER NOG GENIETEN VAN HET FISCAAL GUNSTREGIME

Wat wel gezegd kan worden is dat de Portugese premier bevestigd heeft dat personen die momenteel genieten van de voordelen van het NHR-regime of die zich registreren voor het einde van dit jaar, zullen blijven genieten van de voordelen. Bovendien lijkt het erop dat onderdanen van derde landen die op 31 december 2023 nog een visumprocedure moeten doorlopen, nog steeds de mogelijkheid zullen hebben om de NHR-status aan te vragen zodra hun visum is toegekend. Op basis van deze informatie zou eenieder die een emigratie naar Portugal overweegt, de fiscale verhuis dit jaar kunnen bespoedigen.

TO BE CONTINUED!

Naar verwachting zullen deze maatregelen worden opgenomen in het voorstel voor de staatsbegroting voor 2024. Zodra het begrotingsvoorstel officieel is, berichten wij opnieuw.

Bron: Cazimir Advocaten

» Bekijk alle artikels: Successie & Vermogen