De koop-verkoopovereenkomst van aandelen
(Share Purchase Agreement)

Webinar op 20 oktober 2022

Cryptomunten:
een stand van zaken

Webinar on demand

Consumentenbescherming in de financiële sector

Webinar on demand

Successieplanning van vastgoed en aandelen via vruchtgebruik

Webinar on demand

Het beslagrecht anders belicht

Webinar on demand

Beleggingsfiscaliteit anno 2021

Webinar on demand

Uitstel voor het woonkrediet? Let op de schuldsaldoverzekering! (Prof. Gerrit Van Daele)

Auteur: Prof. Gerrit Van Daele

De banken hebben een systematiek uitgewerkt waarbij sommige kredietnemers van een hypothecaire lening een uitstel van aflossing kunnen bekomen. Hiermee kunnen gezinnen die financiële moeilijkheden krijgen door hoge energiekosten wat financiële ademruimte krijgen.

Een goed idee. Alleen moet men opletten voor de gevolgen voor de schuldsaldoverzekering die eventueel als waarborg bij het woonkrediet hoort.

Die schuldsaldoverzekering volgt in beginsel naadloos de aflossing van het woonkrediet.  De verzekerde som van de polis is in principe gelijk aan de uitstaande schuld.

Met een uitstel van aflossing wijzigt die uitstaande schuld echter.  De aflossing bij de bank volgt niet meer het schema van de schuldsaldoverzekering. Daardoor kan het verzekerd kapitaal van de polis lager uitvallen dan de uitstaande schuld. Een negatief saldo zal bij overlijden geen goed nieuws zijn. Zeker niet voor gezinnen die het financieel al moeilijk hebben.

Een verzekeringstussenpersoon doet er dus goed aan om de klant te verwittigen: bij uitstel van aflossing van een woonkrediet kan men best de schuldsaldoverzekering even tegen het licht houden en indien gewenst, ook aanpassen.