Vereffening-verdeling van nalatenschappen:
16 probleemstellingen

Mr. Nathalie Labeeuw (Cazimir)

Webinar op vrijdag 26 april 2024


Woninghuur in Vlaanderen en Brussel:
het antwoord op 25 praktijkvragen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Seeds of Law)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Consumentenbescherming bij de verwerving
van financiële diensten: de laatste ontwikkelingen (optioneel met handboek)

Prof. dr. Reinhard Steennot (UGent)

Webinar op donderdag 30 mei 2024

Uitstel voor het woonkrediet? Let op de schuldsaldoverzekering! (Prof. Gerrit Van Daele)

Auteur: Prof. Gerrit Van Daele

De banken hebben een systematiek uitgewerkt waarbij sommige kredietnemers van een hypothecaire lening een uitstel van aflossing kunnen bekomen. Hiermee kunnen gezinnen die financiële moeilijkheden krijgen door hoge energiekosten wat financiële ademruimte krijgen.

Een goed idee. Alleen moet men opletten voor de gevolgen voor de schuldsaldoverzekering die eventueel als waarborg bij het woonkrediet hoort.

Die schuldsaldoverzekering volgt in beginsel naadloos de aflossing van het woonkrediet.  De verzekerde som van de polis is in principe gelijk aan de uitstaande schuld.

Met een uitstel van aflossing wijzigt die uitstaande schuld echter.  De aflossing bij de bank volgt niet meer het schema van de schuldsaldoverzekering. Daardoor kan het verzekerd kapitaal van de polis lager uitvallen dan de uitstaande schuld. Een negatief saldo zal bij overlijden geen goed nieuws zijn. Zeker niet voor gezinnen die het financieel al moeilijk hebben.

Een verzekeringstussenpersoon doet er dus goed aan om de klant te verwittigen: bij uitstel van aflossing van een woonkrediet kan men best de schuldsaldoverzekering even tegen het licht houden en indien gewenst, ook aanpassen.

» Bekijk alle artikels: Successie & Vermogen