Woninghuur in Vlaanderen en Brussel:
het antwoord op 25 praktijkvragen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Seeds of Law)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Consumentenbescherming bij de verwerving
van financiële diensten: de laatste ontwikkelingen (optioneel met handboek)

Prof. dr. Reinhard Steennot (UGent)

Webinar op donderdag 30 mei 2024

Uitkering van een levensverzekering aan een maatschap en verschuldigdheid van erfbelasting. Voorafgaande Beslissing Vlabel  (LegalNews)

Auteur: Marc Vandecasteele (LegalNews)

Wat is de bedoeling?

Aanvragers wensen met een deel van het vermogen van de maatschap twee levensverzekeringen van het type Tak 23 af te sluiten.  De enige doelstelling voor het afsluiten van de levensverzekeringscontracten door de maatschap in haar eigen voordeel, is het aangaan van een aantrekkelijke spaar- en beleggingsverzekering in lijn met haar winstoogmerk waarbij het uitdrukkelijk de bedoeling is om het familiale vermogen in stand te houden en te vergroten en dit telkens in het belang en in het voordeel van de onderliggende vennoten.

Op geen enkele manier is het de bedoeling om sommen, renten of waarde buiten de belastbare grondslag in de erfbelasting te houden door ze via een beding ten behoeve van een derde toe te kennen.

Er komen geen sommen toe aan een derde, de begunstigden van de belegging zijn immers dezelfde als de verzekeringnemers. In het kader van een maatschap kan er ook geen derde aangeduid worden. Een maatschap fungeert immers net als elke andere vennootschap met het oog op het verwerven van winst voor de vennoten, zodat alle handelingen in hun belang dienen te worden gesteld. De zaakvoerders hebben dan ook geen enkele marge bij de aanduiding van de begunstigden en treden steeds op in het belang van de onderliggende vennoten.

Lees hier de uitgebreide op 3 juli 2023 gepubliceerde Voorafgaande Beslissing 23012 van Vlabel van 8 mei 2023

Lees de vroegere Voorafgaande Beslissingen inzake levensverzekeringen en maatschap:

Wijziging statuten maatschap en modaliteiten schenking. Afkoop levensverzekeringscontracten en herinvestering. VB 18055 van 18 februari 2019

Schenking levensverzekering tussen echtgenoten. Aanduiding maatschap als begunstigde. VB 18031 van 5 september 2018

» Bekijk alle artikels: Successie & Vermogen