Woninghuur in Vlaanderen en Brussel:
het antwoord op 25 praktijkvragen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Seeds of Law)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024

U heeft cryptomunten in uw portefeuille: pusht de fiscus u naar het buitenland? (Cazimir)

Auteur: Cazimir Advocaten

Cryptomunten. Het blijft een ‘hot topic’ vandaag de dag. Er gaat geen dag voorbij of er verschijnt wel weer één of ander artikel in de krant. Cryptomunten hebben een virtuele waarde, die bijna per minuut sterk kan schommelen. Herinner u bijvoorbeeld het feit dat vorige week zaterdag het weer tijd was voor de zogenaamde ‘halveringsdag’, waarbij het aantal nieuwe Bitcoins dat wordt gecreëerd, wordt gehalveerd.

Het zal u waarschijnlijk ook niet verbazen dat de stijgende interesse van beleggers in cryptomunten, en de grote toename van aandacht van de fiscus in crypto beleggers, recht evenredig zijn.

Hoe zit het trouwens fiscaal? Zijn de opbrengsten van investeringen in cryptomunten belastingvrij? Of worden ze beschouwd als een abnormaal beheer van privaat vermogen, of zelfs als beroepsinkomen? Wij stellen helaas vast dat de fiscus ter zake heel streng optreedt, meestal ten onrechte.

In de praktijk zien wij tevens vele praktische problemen rijzen wanneer mensen hun cryptomunten wensen te verzilveren en deze vervolgens wensen om te zetten naar zogenaamd fiat geld (bijvoorbeeld Euro of US Dollar).

Dit verklaart waarschijnlijk de boost in aanvragen van crypto beleggers om België te verlaten, in hun zoektocht naar een meer veilige haven, of nog beter en juister misschien, naar een bestemming met de nodige rechtszekerheid.

De komende weken en maanden verschijnen op onze website een aantal artikels waarin we meer in detail ingaan op een aantal interessante landen voor mensen die investeren in cryptomunten. Landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Malta, Cyprus en de Verenigde Arabische Emiraten (focus op Dubai).

Portugal was tot voor enkele jaren weliswaar het beloofde land, maar is dat sinds een recente wetswijziging niet meer (zie hiervoor ons artikel dat eerder verschenen is op onze website).

Bron: Cazimir Advocaten

» Bekijk alle artikels: Successie & Vermogen