Onrechtstreekse schenking banktegoeden onder last oprichting maatschap: wat met mogelijke erfbelasting? Vlabel spreekt zich uit op 13 maart 2023  (LegalNews)

Auteur: Marc Vandecasteele (LegalNews)

Een vader overweegt onder welbepaalde voorwaarden en modaliteiten, een (onrechtstreekse) schenking te doen in volle eigendom van een som geld middels bankgift aan zijn vier kinderen, elk voor een gelijk deel. Deze tegoeden behoren toe aan zijn eigen vermogen.

Met het oog op de bestendiging van het familiaal karakter van de tegoeden en de aanwending ervan voor gezamenlijke familiale doelstellingen, is het de bedoeling om vervolgens de geschonken tegoeden in te brengen in een op te richten maatschap naar Belgisch recht van waaruit een (deels optionele) lijfrente van maximum 4,5% per jaar uitgekeerd kan c.q. zal worden aan de vader.

De vader wenst, met betrekking tot de voorgenomen verrichtingen, zekerheid te verkrijgen over de fiscale behandeling van voormelde verrichtingen – bij leven en bij overlijden – vooraleer over te gaan tot uitvoering van voormelde verrichting. Hij wenst meer concreet bevestiging te krijgen dat gelet op onderstaande argumentatie en motivering de voorgenomen onrechtstreekse en niet geregistreerde schenking van een geldsom in volle eigendom met last tot inbreng in een maatschap en met last tot uitkering van een beperkte (en deels optionele) lijfrente aan de schenker, bij diens overlijden niet aan erfbelasting onderworpen zal worden.

Lees hier de op 17 mei 2023 gepubliceerde Voorafgaande beslissing van Vlabel van 13 maart 2023

» Bekijk alle artikels: Successie & Vermogen

Boeken in de kijker: