Consumentenbescherming bij de verwerving
van financiële diensten: de laatste ontwikkelingen (optioneel met handboek)

Prof. dr. Reinhard Steennot (UGent)

Webinar op donderdag 30 mei 2024


Woninghuur in Vlaanderen en Brussel:
het antwoord op 25 praktijkvragen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Seeds of Law)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024

Maken strafrechtelijk verbeurdverklaarde sommen deel uit van het patrimonium van de erflater? (LegalNews)

Auteur: Marc Vandecasteele (LegalNews)

Op 21 november 2023 heeft Vlabel de essentie van het arrest van het hof van beroep te Gent van 4 maart 2023  gepubliceerd.

Erfbelasting is in principe verschuldigd over de algemeenheid van de aan de overledene toebehorende goederen, waar ze zich ook bevinden. Om te beoordelen of bepaalde goederen al dan niet tot het patrimonium van de overledene behoren, moet men zich in principe voegen naar de regels van het burgerlijk recht met dien verstande dat rekening moet worden gehouden met de fiscale fictiebepalingen.

Inzake de belastbare grondslag vatte de eerste rechter correct de relevante feiten als volgt samen: “Op 15 februari 2017 velde het Hof van Beroep te Antwerpen een arrest, waarbij A strafrechtelijk veroordeeld werd wegens verschillende misdrijven, waaronder de onmenselijke behandeling van en opzettelijke slagen en verwondingen aan wijlen haar man (erflater), oplichting en witwas.

Dochter (B) en zoon (C) werden mede schuldig bevonden aan witwasverrichtingen gepleegd onder leiding van A.

Het Hof van Beroep verklaarde verschillende sommen verbeurd. Onder meer werd verplicht verbeurd verklaard op grond van artikel 505 van het Strafwetboek, een totaal bedrag van 182.252,87 EUR (…) met toewijzing/ teruggave aan de man (erflater).

Er werd cassatieberoep ingesteld tegen voornoemd arrest, maar dit werd verworpen bij cassatiearrest van 12 september 2017.

Het is dit bedrag van 182.252,87 EUR dat Vlabel middels de betwiste aanslag in de erfbelasting getaxeerd heeft in hoofde van A (met oplegging van een belastingverhoging wegens niet-aangifte).”

A stelt ten onrechte dat strafrechtelijk verbeurdverklaarde sommen geen deel uitmaken van het patrimonium van de erflater. De verbeurdverklaring werd door het Hof van Beroep te Antwerpen uitdrukkelijk uitgesproken met toewijzing aan de erflater zelf. Dit arrest heeft kracht van gewijsde. Dat A niet akkoord gaat met dit arrest doet aan het juridisch gezag van gewijsde van dit arrest geen afbreuk. Dat zoon C deze verbeurdverklaarde som desgevallend afbetaalt aan de Belgische Staat, doet aan het bestaan van de schuldvordering in de nalatenschap van de erflater geen afbreuk.

Lees verder

» Bekijk alle artikels: Successie & Vermogen