Woninghuur in Vlaanderen en Brussel:
het antwoord op 25 praktijkvragen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Seeds of Law)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Vereffening-verdeling van nalatenschappen:
16 probleemstellingen

Mr. Nathalie Labeeuw (Cazimir)

Webinar op vrijdag 26 april 2024


Consumentenbescherming bij de verwerving
van financiële diensten: de laatste ontwikkelingen (optioneel met handboek)

Prof. dr. Reinhard Steennot (UGent)

Webinar op donderdag 30 mei 2024

Let op bij keuze van woonplaats bij uw notaris in het kader van nalatenschappen (Eska Law)

Auteur: Eska Law

De rechtbank van Eerste Aanleg te Gent heeft enkele maanden geleden een verregaand vonnis geveld voor belastingplichtigen die in de aangifte van nalatenschap overeenkomstig artikel 3.3.1.0.8, § 1, 7° VCF keuze van woonplaats op het adres van de door hen gemandateerde notaris hadden gevestigd.

VLABEL had in het kader van een aangifte van een nalatenschap een administratieve beslissing geveld op 21 oktober 2020 en uitsluitend naar de notaris verstuurd, alwaar de belastingplichtigen hun woonplaats hadden gevestigd. De notaris in kwestie maakte de administratieve beslissing echter pas over aan de belastingplichtigen op 7 juni 2021 waarna de belastingplichtigen op 6 september 2021 een fiscaal verzoekschrift hadden neergelegd bij de rechtbank.

Krachtens artikel 1385undecies van het Gerechtelijk Wetboek zijn vorderingen tegen de belastingadministratie inzake de belastingwet slechts toelaatbaar indien de belastingplichtige het door of krachtens de wet georganiseerde administratief beroep heeft ingesteld. Overeenkomstig lid 2 van artikel 1385undecies Ger. W. wordt de vordering ingesteld uiterlijk binnen een termijn van drie maanden vanaf de kennisgeving van de beslissing met betrekking tot het administratief verhaal.

Krachtens artikel 53bis, 2° van het Gerechtelijk Wetboek worden, ten aanzien van de geadresseerde en tenzij de wet anders bepaalt, de termijnen die beginnen te lopen vanaf de kennisgeving op een papieren drager, berekend, wanneer de kennisgeving is gebeurd bij aangetekende brief of bij gewone brief, vanaf de derde werkdag die volgt op die waarop de brief aan de postdiensten overhandigd werd, tenzij de geadresseerde het tegendeel bewijst.

Op grond van bovenstaande bepalingen was de laatste dag om een fiscaal verzoekschrift in te stellen bij de rechtbank 25 januari 2021 waardoor het fiscaal verzoekschrift laattijdig werd ingediend.

Ondanks het gegeven dat de belastingplichtigen pas laattijdig werden ingelicht door hun notaris wat betreft de administratieve beslissing, heeft de rechtbank toch de onontvankelijkheid van de vordering van de belastingplichtigen uitgesproken vanwege de laattijdige indiening om reden dat een eventuele nalatigheid van de notaris de laattijdigheid van een fiscaal verzoekschrift niet ongedaan kan maken. Aangezien men vrije keuze heeft om een lasthebber aan te duiden, moeten belastingplichtigen dan ook de gunstige of ongunstige gevolgen van hun keuze dragen ten aanzien van VLABEL, oordeelde de rechtbank.

Een blind vertrouwen in de notaris kan u dus soms zuur opbreken. U kunt immers zomaar geconfronteerd worden met de gevolgen van nalatigheid door uw notaris.

Bron: Rechtbank van Eerste Aanleg te Gent, rolnr. 21/2176/A

Bron: Eska Law

» Bekijk alle artikels: Successie & Vermogen