Successieplanning anno 2025:
wat wijzigt er?

Mr. Olivier De Keukelaere en mr. Rinse Elsermans (Cazimir)

Webinar op donderdag 24 april 2025


Het belang van exit regelingen
voor aandeelhouders:
6 exit methoden onder de loep

Mr. Francis van der Haert (Cazimir)

Webinar op donderdag 22 mei 2025


Contracten anno 2025:
een praktijkgerichte blik na de inwerkingtreding van boek 6 BW

Prof. dr. Ignace Claeys en prof. dr. Thijs Tanghe (Eubelius)

Webinar op donderdag 6 februari 2025


Wenst u meerdere opleidingen
te volgen bij LegalLearning?

Overweeg dan zeker ons jaarabonnement 

 

Krijg toegang tot +150 opleidingen

Live & on demand webinars

Voor uzelf en/of uw medewerkers


De insolventie van een
onderneming-natuurlijke persoon

Mr. Jens Vrebos, mr. Astrid Lescouhier

en mr. Marthe Oosthuyse (Crivits legal)

Webinar op donderdag 13 februari 2025


Contractuele modaliteiten van beleggingsvastgoed

Mr. Ruben Volckaert, mr. Manon De Craene

en mr. Maarten Heyvaert (Bricks Advocaten)

Webinar op donderdag 20 maart 2025

Kwartaalupdate successieplanning – Q3 (Eubelius)

Auteurs: Wouter Claes, Kelly Moens en Elise Reynders (Eubelius)

Een goede successieplanning brengt gemoedsrust. De wetgeving, rechtspraak en administratieve standpunten zijn evenwel voortdurend in beweging. U doet er dan ook goed aan om geregeld na te gaan of uw successieplanning nog up-to-date is.

Ieder kwartaal zetten wij de belangrijkste ontwikkelingen voor onze praktijk van de afgelopen drie maanden op een rij of diepen wij een actueel thema uit.

In deze kwartaalupdate vindt u een terugblik op het derde kwartaal van 2024:

  • De nieuwe Vlaamse en Waalse Regeringen legden de eed af in hun respectievelijke parlementen. Zowel het Vlaams, als het Waals Regeerakkoord kondigen een aantal wijzigingen aan op het vlak van successieplanning. Hoewel deze wijzigingen nog concreet vormgegeven moeten worden, lijken de belangrijkste krijtlijnen zich momenteel als volgt af te tekenen:
    • De Vlaamse erfbelasting zou vanaf 2026 verlaagd worden met een focus op kleine en middelgrote nalatenschappen. Vanaf 2028 zou ook de Waalse erfbelasting verlaagd worden.
    • De verdachte periode voor onrechtstreekse schenkingen (zoals bijvoorbeeld een bankgift) zou ook in Vlaanderen verlengd worden van drie naar vijf jaar. Deze verlengde verdachte periode zou enkel gelden voor nieuwe schenkingen vanaf 1 januari 2026. In Wallonië werd de verdachte periode met ingang van 1 januari 2022 reeds verlengd naar vijf jaar.
    • De Vlaamse Regering geeft ook aan dat “onrechtmatige achterpoortjes” zullen worden gesloten. Vermoedelijk wordt hiermee verwezen naar een verstrenging van het gunstregime in de schenk- en erfbelasting voor familiale vennootschappen met privaat vastgoed en een beperking van het gebruik van de private stichting.
    • Tot slot zouden vanaf 1 januari 2025 de registratierechten voor de verwerving van de enige en eigen woning verlaagd worden van 12,5% naar 3% in Wallonië en van 3% naar 2% in Vlaanderen. De datum van de authentieke akte zou hierbij bepalend zijn. Kopers hebben er dus alle belang bij om de datum van hun authentieke akte in de mate van het mogelijke uit te stellen naar 2025.
  • Er werden verschillende vernietigingsberoepen ingediend bij het Grondwettelijk Hof tegen de recente wijzigingen aan de kaaimantaks en de patrimoniumtaks (rolnrs. 8252, 8256, 8255 voor de kaaimantaks en rolnrs. 8249, 8253, 8257, 8263, 8264, 8269, 8270 voor de patrimoniumtaks).
  • Hoewel de Vlaamse Belastingadministratie (“Vlabel”) steeds weigerachtig stond tegenover de toepassing van het Vlaamse gunstregime in de schenk- en erfbelasting op familiale vennootschappen met privaat vastgoed, maakte de “slagerijrechtspraak” duidelijk dat de aanwezigheid van privaat vastgoed geen reden mag zijn om de toepassing van het gunstregime te weigeren (zie ook onze bijdrage hierover). Sinds deze rechtspraak lijkt Vlabel zich soepeler op te stellen tegenover vennootschappen met een vastgoedactiviteit en worden er geregeld positieve beslissingen over vastgoedvennootschappen met een gemengde vastgoedactiviteit (ontwikkeling en verhuur van vastgoed) gepubliceerd. Vlabel publiceert nu voor het eerst ook een ruling over een vennootschap met een zuivere verhuuractiviteit, namelijk de uitbating en verhuur van studentenkoten met bijkomende diensten (ruling nr. 24029). Deze activiteit wordt waargenomen door de enige aandeelhouder van de vennootschap, voor wie dit een voltijdse bezigheid is aangezien het over meer dan honderd koten gaat. Vlabel neemt jammer genoeg geen standpunt in en beperkt zich tot een weergave van de algemene principes van het gunstregime. Wij zijn evenwel van mening dat ook het zuiver verhuren van vastgoed kan kwalificeren als een economische activiteit in het kader van het gunstregime.

Bron: Eubelius

» Bekijk alle artikels: Successie & Vermogen

Boeken in de kijker: