Contracten anno 2025:
een praktijkgerichte blik na de inwerkingtreding van boek 6 BW

Prof. dr. Ignace Claeys en prof. dr. Thijs Tanghe (Eubelius)

Webinar op donderdag 6 februari 2025


De afschaffing van de quasi-immuniteit van de bestuurder: waarom delegatie én compliance nog belangrijker zijn geworden

Mr. Stijn De Meulenaer en mr. Fien Schreurs (Everest)

Webinar op dinsdag 18 februari 2025


Wenst u meerdere opleidingen
te volgen bij LegalLearning?

Overweeg dan zeker ons jaarabonnement 

 

Krijg toegang tot +150 opleidingen

Live & on demand webinars

Voor uzelf en/of uw medewerkers


Successieplanning anno 2025:
wat wijzigt er?

Mr. Olivier De Keukelaere, mr. Rinse Elsermans

en mr. Nathalie Labeeuw (Cazimir)

Webinar op donderdag 24 april 2025

De Vlaamse Regering sleutelt aan een hervorming van de erf- en schenkbelasting waarvan enkele maatregelen al op 1 januari 2025 zouden moeten ingaan (Schuermans Advocaten)

Auteur: Schuermans Advocaten

De Vlaamse Regering wil de erfbelasting verlagen, zo staat in het Vlaamse Regeerakkoord te lezen. Dat zal ze in belangrijke mate doen door de verhoging van de tariefschijven waarbij er een voetvrijstelling zou komen voor de vererving aan de eerste € 50.000 in rechte lijn (ouders, kinderen, …) en zelfs een voetvrijstelling voor de vererving aan de langstlevende partner voor de eerste € 150.000. Men beoogt voornamelijk een verlaging van de erfbelasting bij de middelmatige vermogens. De tarieven in de hogere schijven zouden om die reden onveranderd blijven.

Alleen maar goed nieuws dan zou u denken. Helaas.

We vestigen uw aandacht op de intentie van de Vlaamse Regering om de gunstregeling voor de schenking en vererving van familiale vennootschappen en ondernemingen (eenmanszaken) te verstrengen. De gunsttarieven voor overdracht bij leven (schenkbelasting 0%) en bij overlijden (erfbelasting van 3% aan langstlevende echtgenoot en rechte lijn en 7% aan anderen) zouden blijven bestaan.

Men beoogt het in de toekomst onmogelijk te maken om onroerende goederen die bestemd zijn voor bewoning of die geen economische finaliteit hebben uit te sluiten uit dit gunstregime. Op de schenking of vererving van privé-vastgoed – ook al zitten deze in een familiale vennootschap – zouden dus in de toekomst de gewone tarieven van schenk- en erfbelasting van toepassing worden. Op dit ogenblik is er nog geen duidelijkheid wanneer deze intentie van de Vlaamse Regering in regelgeving zou worden gegoten. De verwachting is dat dergelijke hervorming niet zonder mogelijke betwisting zal kunnen worden doorgevoerd voor die gevallen waarin privé-vastgoed in een familiale vennootschap wel degelijk een economische finaliteit heeft.

Een andere verstrenging die er al snel zou aankomen, met ingang van 1 januari 2025, is de verlenging van de “risicotermijn” van 3 jaar naar 5 jaar bij hand- en bankgiften. Bij schenkingen van roerende goederen zonder registratie, wordt geen (schenkings-)recht betaald tenzij de schenker binnen de 3 jaar na deze gift zou overlijden. Alsdan moet de schenking in de aangifte van nalatenschap worden vermeld en zal de toepasselijke erfbelasting op dit bedrag verschuldigd zijn. De Vlaamse Regering wil deze risicotermijn van 3 jaar naar 5 jaar brengen.

Bron: Schuermans Advocaten

» Bekijk alle artikels: Successie & Vermogen

Boeken in de kijker: