Woninghuur in Vlaanderen en Brussel:
het antwoord op 25 praktijkvragen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Seeds of Law)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024

Bekendmaking van gemeentelijke belastingreglementen (LegalNews)

Auteur: Marc Vandecasteele (LegalNews)

Bekendmaking van gemeentelijke belastingreglementen. Besluit van de Vlaamse Regering van 28 april 2023 tot wijziging van het Uitvoeringsbesluit van 20 april 2018 (Staatsblad van 26 juni 2023). Mr. Bart Engelen (Antaxius Advocaten) licht toe.

Wat is de voornaamste verdienste van dit Besluit?

Deze wetswijziging heeft naar mijn mening als voornaamste verdienste dat de discussie over de al dan niet toelaatbaarheid van een informaticabewijs als bewijs van bekendmaking van het belastingreglement hiermee wordt beëindigd. Door de wetswijziging kunnen ook de gelogde gegevens van bestaande systemen zoals Lokale Besluiten als geLinkte Open Data (LBLOD) als bewijskrachtige gegevens kwalificeren.

Naast het feit dat een gemeentebestuur voortaan autonoom kan beslissen welk systeem het als register gebruikt om zekerheid te creëren over het correcte tijdstip van de digitale bekendmaking van reglementen en verordeningen op zijn webtoepassing, is het ook niet langer verplicht om gelijktijdig met de publicatie te registreren in het register.

Een latere registratie geeft dus geen aanleiding meer tot de niet tegenstelbaarheid van een reglement of verordening.

Dit komt tegemoet aan de problematiek die ontstond ten gevolge van de strenge formalistische rechtspraak van het Hof van Cassatie, waarop er toch kritiek op was.

Is dit Besluit onmiddellijk van toepassing of is er een overgangsregeling?

De inwerkingtreding van het Besluit is 10 dagen na de publicatie in het Staatsblad en er is geen overgangsregeling: het gemeen overgangsrecht is dus van toepassing:

  • het Besluit van de Vlaamse Regering van 28 april 2023 regelt de vorm van het (toegelaten) bewijs van een bekendmaking op de gemeentelijke website
  • nieuwe regels inzake het materiële bewijsrecht vallen onder artikel 1 2 NBW: “Behoudens andersluidende bepaling, is een nieuwe ‘wet’ niet alleen van toepassing op situaties die na haar inwerkingtreding ontstaan, maar ook op de toekomstige gevolgen van onder de vroegere ‘wet’ ontstane situaties die zich voordoen of voortduren onder de nieuwe ‘wet’ voor zover dit geen afbreuk doet aan reeds onherroepelijk vastgestelde rechten.”

Dit impliceert dus een onmiddellijke toepassingskracht op alle nog hangende rechtsgedingen!

U heeft wel een kritische bedenking?

Inderdaad, is het nieuwe Besluit wel in overeenstemming met de machtiging van art 288 lid 2 van het Decreet over het Lokaal Bestuur, dat het volgende bepaalt: “De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

De bekendmaking en de datum van bekendmaking van de reglementen en de verordeningen, vermeld in het eerste lid, moeten blijken uit de aantekening in een register, dat bijgehouden wordt op de wijze, bepaald door de Vlaamse Regering.”

De nu voorziene machtiging om de vorm te bepalen van een aantekeningsregister lijkt alvast niet in overeenstemming met de visie van de Raad van State die meent dat art. 288 lid 2 van het Decreet over het Lokaal Bestuur dat net tot doel heeft om “een wildgroei aan bewijsmiddelen te voorkomen”!

Was het dus niet aangewezen om het decreet zelf aan te passen?

Lees hier het Besluit van de Vlaamse Regering van 28 april 2023

» Bekijk alle artikels: Successie & Vermogen