De Europese commissie roept op tot de gunning van maatschappelijk verantwoorde overheidsopdrachten (EQUAL Partners)

Auteur: EQUAL Partners

Publicatiedatum: 5/08/2020

De Commissie heeft een gids gepubliceerd met 71 goede praktijkvoorbeelden van maatschappelijk verantwoorde overheidsopdrachten om overheidsinkopers te inspireren

Voorlopig is deze gids met goede praktijkvoorbeelden alleen in het Engels beschikbaar. Volgens de Commissie is het de bedoeling om een positieve sociale impact van overheidsopdrachten tot stand te brengen, maar ook om meer in het algemeen zowel het aanbod als de vraag op de markt te beïnvloeden.

Ze verklaart: “Voor bepaalde producten, werken en diensten kunnen deze opdrachten een bijzonder belangrijke impact hebben, aangezien overheidsinkopers over een aanzienlijk marktaandeel beschikken in bepaalde sectoren zoals de bouw, de gezondheidszorg en het transport. Overheidsinkopers zijn in Europa belangrijke investeerders. Samen geven ze 14% van het bruto binnenlands product van de Europese Unie uit. Door hun koopkracht aan te wenden voor goederen en diensten die positieve sociale resultaten genereren, kunnen ze een belangrijke bijdrage leveren aan duurzame ontwikkeling” (vrije vertaling).

Deze gids van goede praktijkvoorbeelden is dus een bijkomend strategisch hulpmiddel om de doelstellingen op het vlak van sociaal beleid van de Europese unie te ondersteunen. Overheidsinkopers kunnen hem bij de gunning van overheidsopdrachten gebruiken. De gids is onderverdeeld in tien thema’s: schoonmaak en faciliteitenbeheer, bouw, voeding/cateringdiensten, meubilair, tuiniersdiensten, gezondheidszorg, sociale diensten, ICT, textiel en overige.

Lees hier het originele artikel