Met de maffia aan tafel? (Novagraaf)

Auteur: Theo Visser (Novagraaf)

Publicatiedatum: 23/03/2018

Het Europees Gerechtshof heeft naar aanleiding van een verzoek van de Italiaanse regering beslist dat de slogan ‘La Mafia se sienta a la mesa’ (vrij vertaald: met de maffia aan tafel) niet als merk mag worden geregistreerd wegens strijd met de openbare orde en goede zeden.

La Mafia, met een hoofdkantoor in het Spaanse Zaragoza, is een keten van ruim 40 restaurants in Spanje waar Italiaanse gerechten worden geserveerd. Het bedrijf heeft in 2006 een aanvraag ingediend bij het Europese merkenbureau voor een beeldmerk met de slogan ‘La Mafia se sienta a la mesa’.

In 2015 werd op verzoek van de Italiaanse regering het merk ongeldig verklaard. Het merk was volgens het Europese merkenbureau in strijd met de openbare orde en goede zeden en derhalve onaanvaardbaar. De restaurantketen ging in beroep tegen dit besluit. Volgens La Mafia refereerden de slogan en het logo aan de film The Godfather en niet aan de criminele organisatie.

Het Europees Gerechtshof meende echter dat het merk ongeldig moest worden verklaard. De criminele activiteiten van de maffia zijn een ernstige bedreiging voor de veiligheid in de gehele Europese Unie en schenden de waarden waarop de Europese Unie is gegrondvest, met name de waarden voor respect van de menselijke waardigheid en vrijheid.

Het komt niet vaak voor dat de registratie van een merk wordt geweigerd op basis van de wettelijke bepaling dat een merk niet in strijd mag zijn met de openbare orde of goede zeden. Los van de vraag of het wenselijk is om iemand een uitsluitend recht toe te kennen op het merk ‘La Mafia se sienta a la mesa’ kunnen vraagtekens worden gezet bij de aantrekkelijkheid van het merk in commerciële zin. Niet iedereen zal op zijn gemak aan tafel zitten bij de gelijknamige organisatie.

Lees hier het originele artikel