Handelspraktijken en consumentenbescherming:
recente topics onder de loep

Dr. Stijn Claeys en mr. Arne Baert (Racine)

Webinar op vrijdag 30 augustus 2024


Aandachtspunten bij het opstellen
en analyseren van ICT-contracten

Mr. Lynn Pype en mr. Liesa Boghaert (Timelex)

Webinar op donderdag 16 mei 2024


Intellectuele eigendomsrechten in de onderneming:
wie is eigenaar van door werknemers en dienstverleners ontwikkelde creaties?

Dr. Nele Somers (ARTES) en mr. Veerle Scheys (Mploy)

Webinar op dinsdag 23 april 2024

Chocolade in het vierkant: Ritter versus Milka (Novagraaf)

Auteur: Theo Visser (Novagraaf)

Publicatiedatum: 24/08/2020

Het federale hooggerechtshof in Karlsruhe heeft chocoladeproducent Ritter in een strijd met concurrent Milka over vierkante verpakkingen in het gelijk gesteld. Theo Visser geeft een toelichting op de kwestie en het beschermen van verpakkingsvormen.

Vierkante reep

In 1912 begonnen  Alfred en Clara Ritter in Bad Cannstatt bij Stuttgart een chocoladefabriek. Begin 1932 wilde Clara Ritter een chocoladereep maken die in iedere sportjas paste zonder te breken en daarnaast hetzelfde gewicht had als een tot dan toe gangbare reep. De vierkante reep was een feit. Het werd een groot succes. Maar zoals bij ieder succesvol product, wil de concurrentie dan meeprofiteren.

Ritter had de vierkante verpakking beschermd, maar Milka meende dat iedere chocoladeproducent chocolade in een vierkantige verpakking zou mogen verkopen. Ritter trad daar tegen op. In 2018 stelde de federale rechter Ritter in het gelijk. Milka streed echter door.

Vorm van de verpakking

Volgens het merkenrecht kan een verpakkingsvorm in principe worden beschermd, maar niet als deze “een wezenlijke waarde aan het product geeft”.

In de laatste zaak moesten de rechters van het federale hooggerechtshof bepalen welke rol de vorm van de chocoladeverpakking speelt voor de consument. Wordt de aankoopbeslissing van de consument voor een groot deel bepaald door de vierkante verpakking? Als dit zo zou zijn, dan zouden ook andere producenten chocolade in een vierkante verpakking mogen verkopen.

Volgens Ritter blijkt uit onderzoek dat de overgrote meerderheid van de consumenten in Duitsland het merk Ritter associeert met vierkant verpakte chocolade, zelfs als de reep is verpakt is in een witte verpakking zonder logo of etiket.

De rechters meenden dat een aankoopbeslissing niet “voor een groot deel” gebaseerd is op de vierkante verpakking. Het heeft geen specifieke artistieke waarde en het leidt niet tot grote prijsverschillen in vergelijking met soortgelijke producten.

De uitspraak betekent dat Ritter ongestoord zijn vierkante verpakking kan blijven gebruiken.

Lees hier het originele artikel

» Bekijk alle artikels: IT & IP