Bescherming benaming „Aceto Balsamico di Modena” strekt zich niet uit tot het gebruik van de niet-geografische bestanddelen ervan, zoals „aceto” en „balsamico”. Arrest Hof van Justitie 04.12.2019 (LegalNews.be)

Auteur: LegalNews.be

Publicatiedatum: 14/12/2019

Volgens het Hof hebben de registratie van de betrokken BGA en de daaruit voortvloeiende bescherming betrekking op de benaming „Aceto Balsamico di Modena” in haar geheel, aangezien het deze benaming is die onmiskenbaar naamsbekendheid heeft verworven op de nationale en internationale markt.

Daarentegen kan voor de niet-geografische bestanddelen van deze BGA, namelijk „aceto” en „balsamico”, en de combinatie en vertalingen ervan, geen aanspraak worden gemaakt op die bescherming, met name omdat de term „aceto” een gangbare benaming is en de term „balsamico” een bijvoeglijk naamwoord is dat gewoonlijk wordt gebruikt om een azijnproduct met een kenmerkende zoetzure smaak aan te duiden.

Het Hof merkt bovendien op dat de termen „aceto” en „balsamico” voorkomen in de geregistreerde BOB’s „Aceto balsamico tradizionale di Modena” en „Aceto balsamico tradizionale di Reggio Emilia” zonder dat hun gebruik inbreuk maakt op de bescherming die aan de betrokken BGA is verleend.

Lees hier het persbericht 150/19 van het Hof van Justitie van de Europese Unie

Lees hier het arrest van het Hof van Justitie van 4.12.2019