Handelspraktijken en consumentenbescherming:
recente topics onder de loep

Dr. Stijn Claeys en mr. Arne Baert (Racine)

Webinar op vrijdag 30 augustus 2024


Aandachtspunten bij het opstellen
en analyseren van ICT-contracten

Mr. Lynn Pype en mr. Liesa Boghaert (Timelex)

Webinar op donderdag 16 mei 2024


Intellectuele eigendomsrechten in de onderneming:
wie is eigenaar van door werknemers en dienstverleners ontwikkelde creaties?

Dr. Nele Somers (ARTES) en mr. Veerle Scheys (Mploy)

Webinar op dinsdag 23 april 2024

Bedrijven en inwoners Verenigd Koninkrijk verliezen .eu-domeinnamen (Sirius Legal)

Auteur: Matthias Vandamme (Sirius Legal)

Publicatiedatum: 12/01/2021

Begin dit jaar heeft de EURid (de organisatie belast met het beheer van de .eu-domeinnamen) laten weten dat 81.000 .eu-domeinnamen geschorst worden als gevolg van de Brexit. Die domeinnaamhouders hebben nu nog drie maanden om te bewijzen dat ze wel recht hebben op de .eu-domeinnaam. Dit voorval is een uitgelezen moment om het belang van een goed domeinnaambeleid op te frissen.  

Europese domeinnamen

.eu-domeinnamen zijn topleveldomeinnamen (TLDs) die beheerd worden door EURid (European Registry for Internet Domains).
Deze domeinnamen zijn voorbehouden voor:

  • Burgers van de EER (EU + Noorwegen, Ijsland en Liechtenstein), ook als ze niet meer in de EER wonen
  • Inwoners van de EER, ongeacht hun nationaliteit
  • Bedrijven die in de EER gevestigd zijn 
  • Organisaties die in de EER gevestigd zijn

Personen en bedrijven die niet tot één van deze categorieën behoren, kunnen dus geen .eu-domeinnaam aanvragen of behouden. Als gevolg van de Brexit werden om deze reden 81.000 .eu-domeinnamen begin dit jaar geschorst. Praktisch betekent dit dat deze .eu websites en e-mailadressen sinds begin 2021 niet meer toegankelijk zijn.

De domeinnaamhouders in het Verenigd Koninkrijk hebben nu nog drie maanden de kans om hun gegevens te updaten. Zij kunnen bijvoorbeeld hun zetel vestigen binnen de EER of bewijzen dat ze de nationaliteit van een lidstaat van de EER hebben om hun domeinnaam te behouden. Zo heeft de bekende pro-Brexit website  Leave.EU haar zetel verplaatst naar Waterford in Ierland om haar domeinnaam te kunnen behouden. Kunnen ze dit niet, dan zullen hun .eu-domeinnamen officieel geschrapt worden en vanaf januari 2022 terug vrijgegeven worden voor het publiek. 

Checks voor registratie

Dit voorval is een uitgelezen moment om het belang van een goed domeinnaambeleid terug op te frissen. We schreven onlangs nog een artikel over welke stappen je kan nemen om cybersquatting te voorkomen en aan te vechten. Nu willen we vooral onderstrepen om de verschillende extensies (.com, .net, .shop, .be, .eu) te registreren. Je loopt namelijk het risico dat een ander profijt zal halen uit jouw zorgvuldig opgebouwde reputatie of er zelfs schade aan zal toebrengen.

Let er wel op dat je niet ondoordacht in alle databases op zoek gaat naar beschikbare domeinnamen. Zo wek je de cybersquatters. Dat zijn individuen die met jouw domeinnaam aan de haal willen gaan om deze vervolgens tegen een hogere prijs aan jou te verkopen, of er schadelijke content op plaatsen om jou een slechte naam te geven, of willen aanhaken bij jouw goede reputatie. Dit kan je makkelijk voorkomen door tijdig de voor jou relevante en cruciale domeinnamen te registreren:

  • Stel een lijstje op van alle mogelijke domeinnamen en eventueel mogelijke spelfouten. Denk daarbij misschien ook aan de domeinnaam van je eigen naam!
  • Denk goed na welke extensies je wil registreren.
  • Registreer alle namen en extensies zo snel mogelijk en in 1 keer.

Op zich lijkt dit allemaal voor de hand liggend, maar je zou verbaasd zijn hoe vaak het in de praktijk misloopt. Vaak worden bepaalde extensies niet geregistreerd om de kosten te drukken, maar het is al meer dan eens gebeurd dat een concurrent of onbekende derde de andere domeinnamen registreert om daar gewin uit te halen. Dan zijn er uiteraard nog mogelijke juridische stappen die je kan ondernemen. Zo bestaan er een aantal alternatieve geschillenprocedures bij de domeinnaam registrars. In veel gevallen zal je echter over een geregistreerde merknaam moeten beschikken om kans te maken je gelijk te krijgen. Tegen dat je zo’n procedure hebt doorlopen kan de schade al onherstelbaar zijn of zijn je kosten hoog opgelopen.

Lees hier het originele artikel

» Bekijk alle artikels: IT & IP