Bewijsrecht in ondernemingszaken:
een praktijkgericht overzicht
Dhr. Pierre Thiriar (hof van beroep Antwerpen)
Webinar op donderdag 12 juni 2025
Conflicten in rechtspersonen
Mr. Vanessa Ramon (Cygnus Advocaten)
Webinar op donderdag 9 oktober 2025
Antiwitwasverplichtingen en ondernemen: een overzicht van technieken en risicovolle sectoren, de juridische gevolgen van witwasmeldingen en de relatie met de bank
Dhr. Hans Van Hemelrijck (CFI) en
mr. Stijn De Meulenaer (Everest)
Webinar op dinsdag 20 mei 2025
Bestuurdersaansprakelijkheid
na 1 januari 2025:
een handleiding voor de bestuurder
Mr. Joris De Vos en mr. Laurens Engelen (Dentons)
Webinar op dinsdag 25 maart 2025
Wenst u meerdere opleidingen
te volgen bij LegalLearning?
Overweeg dan zeker ons jaarabonnement
Krijg toegang tot +150 opleidingen
Live & on demand webinars
Voor uzelf en/of uw medewerkers
Cryptomunten anno 2025:
een stand van zaken
Mr. Jonas Helaut en mr. Mégdi Zagheden
(Everest Advocaten)
Webinar op donderdag 12 juni 2025
Wetsvoorstel houdende titel 1 “Persoonlijke zekerheden” van boek 9 van het Burgerlijk Wetboek ingediend in de Kamer (Schoups)
Auteurs: Sam Ledent en Emilie Bogaerts (Schoups)
De hervorming van het Burgerlijk Wetboek gaat gestaag door. Na voltooiing van boeken 1, 2 (derde titel), 3, 4, 5, 6 en 8, werd op 7 februari 2024 een nieuw wetsvoorstel ingediend in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Het Wetsvoorstel geeft gestalte aan boek 9 “Zekerheden” van het Burgerlijk Wetboek, door invoeging van de eerste titel “Persoonlijke zekerheden”. De voorbereiding van dit Wetsvoorstel werd toevertrouwd aan professor dr. em. Eric Dirix, van wie de juridische wereld recent diepbedroefd afscheid moest nemen.
Titel 1 zal de huidige regeling van de borgtocht (thans te vinden artikelen 2011 tot 2043octies Oud BW) integreren in het nieuwe boek 9. De huidige bepalingen krijgen een (klein) likje verf en worden gemoderniseerd, geherformuleerd en uitgebreid. Daarnaast worden ook andere vormen van persoonlijke zekerheden, die wel in praktijk worden gebruikt maar nog geen wettelijke grondslag hebben, gecodificeerd (met voornamelijk bepalingen van aanvullend recht). Te denken valt aan de hoofdelijkheid tot zekerheid, de garantie en de patronaatsverklaring. Tot slot zullen er afzonderlijke dwingendrechtelijke bepalingen worden gewijd aan persoonlijke zekerheden aangegaan door consumenten, als aanvulling op de reeds geldende bescherming van kosteloze borgen.
Het Wetsvoorstel houdende titel 1 “Persoonlijke zekerheden” van boek 9 “Zekerheden” van het Burgerlijk Wetboek moet nog worden gestemd door de Kamer. Op 22 februari 2024 werd het ter advies voorgelegd aan de Raad van State.
De overige titels (2-6) van boek 9 zullen later volgen. Het betreft (in deze volgorde): pandrecht, hypotheekrecht, eigendomsvoorbehoud, retentierecht en voorrechten. Voor titel 3 “Hypotheekrecht” werd reeds een commissie van experten aangesteld onder het voorzitterschap van prof. dr. Vincent Sagaert. Globaal beoogt boek 9 de invoering van een efficiënt stelsel van zekerheden in het belang van een groeiende economie, vanuit de idee dat kredietverlening zonder zekerheidsrechten moeilijk denkbaar is.
Na boek 9 resten nog de overige titels van boek 2 (relatievermogensrecht), boek 7 (bijzondere overeenkomsten) en boek 10 (verjaring.
To be continued.
Bron: Schoups
» Bekijk alle artikels: Insolventie & Faillissement