Zekerheden anno 2025
: een update aan de hand van
wetgeving en rechtspraak
Mr. Ivan Peeters (NautaDutilh)
Mr. Philip Van Steenwinkel (Hogan Lovells)
Webinar op dinsdag 14 oktober 2025
Conflicten in rechtspersonen
Mr. Vanessa Ramon (Cygnus Advocaten)
Webinar op donderdag 9 oktober 2025
Wenst u meerdere opleidingen
te volgen bij LegalLearning?
Overweeg dan zeker ons jaarabonnement
Krijg toegang tot +150 opleidingen
Live & on demand webinars
Voor uzelf en/of uw medewerkers
Vennootschapsrecht:
recente wetgeving en rechtspraak
anno 2025
Mr. Joris De Vos en mr. Laurens Engelen (Dentons)
Webinar op vrijdag 17 oktober 2025
Faillissementsrecht anno 2025:
recente wetgeving én rechtspraak
Mr. Ilse Van de Mierop en mr. Charlotte Sas (DLA Piper)
Webinar op donderdag 27 november 2025
SUMMER DEAL 2025
10 webinars on demand naar keuze
10 webinars on demand voor €595
OVB – IBJ – ITAA – FSMA – BIV – NKN – Sam-Tes
Persoonlijke zekerheden: waarom het wetsvoorstel het begrip ‘borgtocht’ vervangt (Recht op zaterdag)
Het op 24 september 2024 (opnieuw) ingediende wetsvoorstel beoogt de invoeging van een nieuwe titel “Persoonlijke Zekerheden” in boek 9 “Zekerheden” van het Burgerlijk Wetboek. Het vervangt de huidige, beperkte regeling van borgtocht in het Oud Burgerlijk Wetboek door een breder concept van persoonlijke zekerheid.
Kernpunten van het wetsvoorstel:
- Verbreding van het concept: In plaats van alleen de klassieke borgtocht, wordt uitgegaan van een ruimer concept van “persoonlijke zekerheid”. Dit omvat situaties waarin een schuldenaar met zijn gehele vermogen instaat voor de nakoming van de verbintenis van een hoofdschuldenaar.
- Erkenning van andere vormen: Naast de borgtocht erkent het voorstel andere vormen van persoonlijke zekerheden, zoals hoofdelijkheid tot zekerheid, autonome garantie en patronaatsverklaring.
- Wettelijke basis voor nieuwe zekerheidsfiguren: Het voorstel geeft een wettelijke grondslag aan nieuwe zekerheidsfiguren die in de praktijk zijn ontstaan, zoals de autonome garantie en de patronaatsverklaring. Dit biedt de rechter houvast, vooral in een nationale context.
- Zakelijke borg: De “zakelijke borg” wordt nader geregeld. Dit betreft de situatie waarbij iemand een zakelijk zekerheidsrecht vestigt op een eigen goed tot zekerheid van andermans schuld.
- Bescherming van kosteloze borgen: Er wordt een adequate bescherming geboden aan kosteloze borgen (bijvoorbeeld familieleden), met een centralisering van de materie in het Burgerlijk Wetboek.
- Globale benadering: Het concept “persoonlijke zekerheid” laat een globale benadering toe, in lijn met moderne instrumenten zoals de DCFR (Draft Common Frame of Reference).
- Economische impact: Persoonlijke zekerheden spelen een grote rol in de rechtspraktijk en dragen bij aan een goed presterende economie door het mogelijk maken van kredietverlening.
» Bekijk alle artikels: Insolventie & Faillissement