Het belang van exit regelingen
voor aandeelhouders:
6 exit methoden onder de loep
Mr. Francis van der Haert (Cazimir)
Webinar op donderdag 22 mei 2025
Wenst u meerdere opleidingen
te volgen bij LegalLearning?
Overweeg dan zeker ons jaarabonnement
Krijg toegang tot +150 opleidingen
Live & on demand webinars
Voor uzelf en/of uw medewerkers
Bewijsrecht in ondernemingszaken:
een praktijkgericht overzicht
Dhr. Pierre Thiriar (hof van beroep Antwerpen)
Webinar op donderdag 12 juni 2025
De insolventie van een
onderneming-natuurlijke persoon
Mr. Jens Vrebos, mr. Astrid Lescouhier
en mr. Marthe Oosthuyse (Crivits legal)
Webinar op donderdag 13 februari 2025
De afschaffing van de quasi-immuniteit van de bestuurder: waarom delegatie én compliance nog belangrijker zijn geworden
Mr. Stijn De Meulenaer en mr. Fien Schreurs (Everest)
Webinar op dinsdag 18 februari 2025
Bestuurdersaansprakelijkheid
na 1 januari 2025:
een handleiding voor de bestuurder
Mr. Joris De Vos (Dentons)
Webinar op dinsdag 25 maart 2025
Aandelenverkoop met betaling in schrijven, gevolgd door het faillissement van de vennootschap. Cassatie-arrest van 21 november 2024 (Recht op zaterdag)
Auteur: Marc Vandecasteele (Recht op zaterdag)
De visie van het Hof van Cassatie
‘En vertu de l’article 1583 de l’ancien Code civil, la vente est parfaite entre les parties, et la propriété est acquise de droit à l’acheteur à l’égard du vendeur, dès qu’on est convenu de la chose et du prix quoique la chose n’ait pas encore été livrée ni le prix payé. Aux termes de l’article 1138 de ce code, auquel renvoie l’article 1624 du même code à propos de la vente, l’obligation de livrer la chose est parfaite par le seul consentement des parties contractantes ; elle rend le créancier propriétaire et met la chose à ses risques dès l’instant où elle a dû être livrée, encore que la tradition n’en ait point été faite, à moins que le débiteur ne soit en demeure de la livrer, auquel cas la chose reste aux risques de ce dernier. Il s’ensuit que, lorsque les parties reportent le transfert de propriété de la chose vendue jusqu’au paiement intégral du prix, le vendeur, qui reste débiteur de l’obligation de transférer la propriété auquel le transfert des risques est lié, continue à supporter lesdits risques, lors même que l’acheteur, débiteur du prix, a été mis en demeure de le payer.’
Bevestiging van vroegere rechtspraak
Ook op 29 mei 2020 besliste het Hof van Cassatie het volgende:
‘Krachtens artikel 1583 Burgerlijk Wetboek is de koop tussen partijen voltrokken en verkrijgt de koper van rechtswege de eigendom ten aanzien van de verkoper zodra er overeenkomst is omtrent de zaak en de prijs, hoewel de zaak nog niet geleverd en de prijs nog niet betaald is.
Artikel 1624 Burgerlijk Wetboek bepaalt dat de vraag wie van beiden, de verkoper of de koper, het verlies of de beschadiging van de verkochte zaak, vóór de levering ontstaan, moet dragen, wordt beslist overeenkomstig de regels vastgesteld in de titel “Contracten of verbintenissen uit overeenkomst in het algemeen”.
Luidens artikel 1138 Burgerlijk Wetboek is de verbintenis om een zaak te leveren voltrokken door de enkele toestemming van de contracterende partijen; ze maakt de schuldeiser tot eigenaar en heeft tot gevolg dat het risico van de zaak voor hem is, zodra deze geleverd moest worden, ook al heeft de overdracht ervan niet plaatsgehad, tenzij de schuldenaar in gebreke is ze te leveren, in welk geval het risico van de zaak voor laatstgenoemde blijft.
Hieruit volgt dat de overdracht van de risico’s verbonden is aan de eigendomsoverdracht, die in de regel plaatsheeft bij het uitwisselen van de instemmingen.
Wanneer de partijen een uitgestelde eigendomsoverdracht overeenkomen, blijft de verkoper de risico’s dragen, tenzij overeengekomen wordt om de risico-overdracht te ontkoppelen van de eigendomsoverdracht.’
» Bekijk alle artikels: Insolventie & Faillissement, Vennootschappen & Verenigingen