Handelspraktijken en consumentenbescherming:
recente topics onder de loep

Dr. Stijn Claeys en mr. Arne Baert (Racine)

Webinar op vrijdag 30 augustus 2024


Boek 7 ‘Bijzondere contracten’
en de impact voor de bouw- en vastgoedsector

Prof. dr. Kristof Uytterhoeven (Caluwaerts Uytterhoeven)

Webinar op donderdag 7 november 2024


Appartementsrecht:
een overzicht van recente ontwikkelingen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Andersen in Belgium)

Webinar op donderdag 5 december 2024


De nieuwe wet op de private opsporing

Dhr. Bart De Bie (i-Force) en mr. Stijn De Meulenaer (Everest)

Webinar op donderdag 17 oktober 2024


De invoering van Boek 6
en de impact voor de medische sector

Prof. dr. Christophe Lemmens (Dewallens & Partners)

Webinar op vrijdag 4 oktober 2024

FinAIlly: de Artificial Intelligence Act is gepubliceerd (Eubelius)

Auteurs: Anneleen Van de Meulebroucke en Ellen Caen (Eubelius)

De Artificial Intelligence Act of AIA is de eerste Europese wetgeving met wereldwijde impact die horizontale regels vastlegt voor de ontwikkeling, het op de markt brengen en het gebruik van AI-systemen. Vandaag, op 12 juli 2024, is deze baanbrekende verordening officieel bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie. 

In een vorige Eubelius Legal Eubdate informeerden wij u over de formele goedkeuring van de AIA op 13 maart 2024. Op 21 mei 2024 heeft ook de Europese Raad zijn goedkeuring gegeven aan de AIA, waardoor enkel nog een officiële bekendmaking aan de inwerkingtreding in de weg stond.

De AIA gaat uit van een op risico gebaseerde aanpak en introduceert een classificatie van verschillende AI-systemen. Verschillende “risiconiveaus” (minimaal, beperkt, hoog en onaanvaardbaar risico) gaan gepaard met verschillende eisen en verplichtingen. Zo kunnen AI-systemen met een hoog risico alleen op de EU-markt worden gebracht of in gebruik worden genomen als zij voldoen aan diverse strenge, dwingende eisen (zoals de invoering van een risicobeheersysteem, kwaliteitsvereisten en transparantievereisten) en zijn AI-systemen met een onaanvaardbaar risico verboden.

De bepalingen van de AIA zullen gradueel van toepassing worden. Op 1 augustus 2024, 20 dagen na de bekendmaking in het Publicatieblad, treedt de AIA in werking.

De meeste bepalingen, zoals de handhaving van verplichtingen voor de AI-systemen met een hoog risico in bijlage III van de AIA, worden twee jaar na de inwerkingtreding van toepassing (op 1 augustus 2026). Op deze basisregel gelden wel diverse uitzonderingen: zo worden de verboden AI-praktijken al na zes maanden van toepassing (op 1 februari 2025), de gedragscodes na negen maanden (op 1 mei 2025) en de verplichtingen voor aanbieders van general purpose AI models na twaalf maanden (op 1 augustus 2025). Daarentegen zijn de verplichtingen voor systemen met een hoog risico in bijlage I van de AIA pas drie jaar na de inwerkingtreding van toepassing (vanaf 1 augustus 2027).

Bron: Eubelius

» Bekijk alle artikels: Innovation & AI, IT & IP