De nieuwe wet op de private opsporing

Dhr. Bart De Bie (i-Force) en

mr. Stijn De Meulenaer (Everest)

Webinar op donderdag 17 oktober 2024


Precontractuele aansprakelijkheid:
een overzicht van recente wetgeving en rechtspraak, inclusief voorbeeldclausules

Mr. Roeland Moeyersons (Andersen)

Webinar op donderdag 13 februari 2025


Marketingrecht: juridisch anticiperen
op de razendsnelle evoluties

Mr. Tom Heremans (CMS)

Webinar op donderdag 14 november 2024


Boek 7 ‘Bijzondere contracten’
en de impact voor de bouw- en vastgoedsector

Prof. dr. Kristof Uytterhoeven

(Caluwaerts Uytterhoeven)

Webinar op donderdag 7 november 2024


Appartementsrecht:
een overzicht van recente ontwikkelingen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Andersen)

Webinar op donderdag 5 december 2024

Sluit u een commerciële samenwerkingsovereenkomst? Vergeet uw precontractueel informatiedocument niet! (Mint Advocaten)

Auteur: Mint Advocaten

Indien u op het punt staat om een commerciële samenwerkingsovereenkomst te sluiten, mag u de wettelijke verplichting om uw contractspartijen voorafgaand te informeren niet uit het oog verliezen.

In eerste instantie moet u nagaan of er effectief sprake is van een commerciële samenwerkingsovereenkomst. Het Wetboek Economisch Recht definieert dergelijke samenwerkingsovereenkomst als “een overeenkomst gesloten tussen meerdere personen, waarbij de ene persoon het recht verleent aan de andere om bij de verkoop van producten of de verstrekking van diensten een commerciële formule te gebruiken”.

Opdat er sprake is van een commerciële formule zijn er verschillende indicaties die hier op kunnen wijzen: een gemeenschappelijk uithangbord, een gemeenschappelijke handelsnaam, overdracht van knowhow of commerciële/technische bijstand.
In de praktijk is het dus vaak een belangrijke analyse die u zult moeten maken.

Is er effectief sprake van een commerciële samenwerkingsovereenkomst, dan bent u verplicht de precontractuele informatieverplichtingen na te leven. Deze verplichting werd voorzien door de wetgever om ervoor te zorgen dat iedereen met voldoende kennis van zaken een overeenkomst kan sluiten.

Concreet moet er een precontractueel informatiedocument worden opgemaakt. De inhoud van dit document is tweeledig.

  • Het eerste deel bevat een samenvatting van de belangrijkste contractuele bepalingen. Denk hierbij aan de belangrijkste contractuele verbintenissen, de gevolgen bij niet-naleving van de verbintenissen, de vergoedingen, eventuele concurrentiebedingen, de duur van de samenwerking, …
  • Het tweede deel bevat economische gegevens ter beoordeling van de samenwerking. Hier gaat het over de ondernemingsgegevens, de aard van de activiteiten, de jaarrekeningen, de ervaring met de commerciële samenwerking, de vooruitzichten van de markt, …

Dit precontractueel informatiedocument moet samen met een ontwerp van de overeenkomst één maand voor het sluiten van de overeenkomst overgemaakt worden aan uw contractpartij.

Let bovendien goed op dat de inhoud van dit precontractueel informatiedocument vanaf 1 september 2024 wijzigt. U let er dus best op dat het document wel degelijk is opgemaakt volgens de regels die gelden op het moment van de sluiting van de overeenkomst.

Maakt u geen gebruik van een precontractueel informatiedocument of gaat het om een onvolledig document met verkeerde of ontbrekende informatie, kan dit verregaande gevolgen hebben. Het is namelijk zo dat uw contractpartij in dat geval tot twee jaar na de sluiting van de overeenkomst de nietigheid kan inroepen van de overeenkomst. Dit betekent dat alle gevolgen van de overeenkomst verdwijnen… U zal zich bijgevolg niet langer kunnen beroepen op de rechten en plichten die uitdrukkelijk waren voorzien in de overeenkomst. Dit terwijl een overeenkomst u net de nodige bescherming moet bieden.

Tot tien jaar na de sluiting van de overeenkomst, kan zelfs nog de nietigheid van bepaalde clausules ingeroepen worden bij het gebrek aan een precontractueel informatiedocument.

De nietigheid heeft als gevolg dat de partijen hersteld moeten worden in de situatie van voor het afsluiten van het contract. Dit kan verregaande gevolgen met zich meebrengen.

U dient dus zeker de nodige aandacht te besteden aan deze wettelijke verplichting.

Bron: Mint Advocaten

» Bekijk alle artikels: Handel & Consument, Verbintenissen & Goederen

Boeken in de kijker: