De nieuwe wet op de private opsporing

Dhr. Bart De Bie (i-Force) en

mr. Stijn De Meulenaer (Everest)

Webinar op donderdag 17 oktober 2024


Marketingrecht: juridisch anticiperen
op de razendsnelle evoluties

Mr. Tom Heremans (CMS)

Webinar op donderdag 14 november 2024

Rechten van consumenten op het gebied van leasing en de financiering van motorvoertuigen. Arrest van het Hof van Justitie (LegalNews)

Auteur: Marc Vandecasteele (LegalNews)

Verschillende consumenten hadden bij de rechter in eerste aanleg Ravensburg (Duitsland) aangevoerd dat zij rechtsgeldig de lease- of kredietovereenkomsten hadden herroepen die zij hadden gesloten met aan autofabrikanten verbonden banken (BMW Bank, Volkswagen Bank en Audi Bank). Deze overeenkomsten hadden respectievelijk betrekking op een leaseauto zonder aankoopverplichting en op de financiering van een tweedehandsauto.

In het geval van de leaseovereenkomst had de consument zich begeven naar een autodealer die gemachtigd was om informatie over dergelijke overeenkomsten te verstrekken, waarna direct tussen die consument en de bank een overeenkomst was gesloten via een middel voor communicatie op afstand. In het geval van de kredietovereenkomsten traden de dealers op als tussenpersonen van de banken. Alle betrokken consumenten hebben de overeenkomst meerdere maanden of zelfs jaren na sluiting ervan herroepen. Een van hen had gebruikgemaakt van zijn herroepingsrecht nadat het krediet al volledig was terugbetaald. Zij meenden dat de Unierechtelijke herroepingstermijn van 14 dagen niet was ingegaan omdat zij bij de sluiting van de overeenkomst onvoldoende waren geïnformeerd over hun rechten en verplichtingen. De banken betoogden op hun beurt dat herroeping na het verstrijken van zo veel tijd hoe dan ook als misbruik moet worden aangemerkt.

De rechter in eerste aanleg Ravensburg had het Hof hierover vragen gesteld.

Het Hof van Justitie heeft op 21 december 2023 beslist dat in het geval van een leaseovereenkomst zonder aankoopverplichting voor de consument geen herroepingsrecht voortvloeit uit het Unierecht. In het geval van een kredietovereenkomst die is gesloten met het oog op de aanschaf van een voertuig, kan de consument daarentegen – zonder rechtsmisbruik – zijn herroepingsrecht te allen tijde uitoefenen, zolang hij geen volledige en nauwkeurige informatie heeft ontvangen over zijn rechten en verplichtingen en de overeenkomst nog in uitvoering is, dat wil zeggen gewoonlijk vóór de laatste aflossingstermijn.

Persbericht van 21 december 2023

» Bekijk alle artikels: Handel & Consument

Boeken in de kijker: