De nieuwe wet op de private opsporing

Dhr. Bart De Bie (i-Force) en

mr. Stijn De Meulenaer (Everest)

Webinar op donderdag 17 oktober 2024


Precontractuele aansprakelijkheid:
een overzicht van recente wetgeving en rechtspraak, inclusief voorbeeldclausules

Mr. Roeland Moeyersons (Andersen)

Webinar op donderdag 13 februari 2025


Marketingrecht: juridisch anticiperen
op de razendsnelle evoluties

Mr. Tom Heremans (CMS)

Webinar op donderdag 14 november 2024

Minderjarige influencers: wetsvoorstel wil het huidig wettelijk kader rond kinderarbeid herzien en afstemmen op de digitale evolutie (LegalNews)

Auteur: Marc Vandecasteele (LegalNews)

Het op 10 september 2024 ingediend wetsvoorstel beoogt een betere rechtsbescherming van minderjarige influencers. Het huidig wettelijk kader rond kinderarbeid wordt daartoe herzien en afgestemd op de digitale evolutie. De online-activiteiten van minderjarigen vallen hiermee onder hetzelfde wettelijk kader als de fysieke activiteiten waarvoor een individuele afwijking inzake kinderarbeid kan worden aangevraagd. De individuele afwijkingen van het verbod op kinderarbeid kunnen ook op een meer flexibele wijze worden toegestaan.

Het wetsvoorstel vervangt de term “fotosessie” door de bredere term ‘audio-, visuele en audiovisuele opnamen’. Ook het begrip “videograaf” wordt toegevoegd aan de wet. Een videograaf is iemand die al dan niet professioneel video- en foto-opnames maakt. Door deze wijziging valt het kind zowel als figurant, model of videograaf onder deze wetgeving. Tot slot wordt expliciet opgenomen in de wet dat deze activiteit moet plaatsvinden in het kader van een opdracht die werd toegekend door een derde partij. Voorbeelden van zo’n derde partij zijn productiehuizen, modellenbureaus of een bedrijf dat zijn producten online wil laten promoten via influencermarketing. Deze laatste wijziging is belangrijk om bij influencers een onderscheid te maken tussen audiovisueel materiaal dat wordt gepubliceerd in opdracht van een bepaald bedrijf of organisatie en audiovisueel materiaal dat op initiatief van de influencer wordt gepubliceerd en waar geen opdracht van een externe partij aan verbonden is.

De Koning krijgt ook de mogelijkheid om een maximumbedrag in te voeren voor de verloning die kinderen ontvangen en de Koning krijgt ook de mogelijkheid om extra berekeningsmodaliteiten op te leggen voor de verloning die het kind ontvangt voor een activiteit. Op die manier kan de Koning bijvoorbeeld een wettelijk verdeelsleutel invoeren die moet toegepast worden op de inkomsten uit deze activiteiten. Zo kunnen de inkomsten van bijvoorbeeld momfluencers (ouders die zelf influencer zijn en die hun kinderen mee betrekken bij hun activiteiten) verdeeld worden tussen ouder en kind. De Koning krijgt ook de mogelijkheid om de bedragen die kinderen mogen verdienen via individuele afwijking aan te passen in functie van hun leeftijd.

Het maximum aantal toegelaten activiteiten via individuele afwijking op jaarbasis wordt verhoogd van 6 naar 36 voor kinderen van 0 tot 6 jaar, van 12 naar 50 activiteiten voor kinderen van 7 tot en met 11 jaar en van 24 naar 84 activiteiten voor kinderen van 12 tot 15 jaar. De verhoging van dit aantal activiteiten is noodzakelijk om het juridisch kader beter af te stemmen op de noden van de praktijk.

Lees hier de volledige fiche van het wetsvoorstel

» Bekijk alle artikels: Handel & Consument

Boeken in de kijker: