Consumentenbescherming bij de verwerving
van financiële diensten: de laatste ontwikkelingen (optioneel met handboek)

Prof. dr. Reinhard Steennot (UGent)

Webinar op donderdag 30 mei 2024


Aandachtspunten bij het opstellen
en analyseren van ICT-contracten

Mr. Lynn Pype en mr. Liesa Boghaert (Timelex)

Webinar op donderdag 16 mei 2024


Handelspraktijken en consumentenbescherming:
recente topics onder de loep

Dr. Stijn Claeys en mr. Arne Baert (Racine)

Webinar op vrijdag 30 augustus 2024

Meegaan met de tijd – Handelszaken weldra verplicht om elektronisch betaalmiddel aan te bieden (Van Havermaet)

Auteur: Steffi Hardy (Van Havermaet)

De periode waarin u steeds voldoende cash op zak moest hebben om in winkels te betalen, is al een tijdje voorbij. Het merendeel van de handelszaken biedt immers de mogelijkheid om elektronisch te betalen. Die trend kwam door de coronacrisis nog eens in een stroomversnelling.

ELEKTRONISCH BETALEN

Elektronisch betalen omvat vandaag bovendien veel meer dan betalen met een bankkaart in een terminal. Voor kleine aankopen kan u tegenwoordig uw bankkaart simpelweg scannen. Daarnaast komen ook betalingen met Payconiq meer en meer voor, waar u met uw smartphone via een QR-code kan betalen. Het gaat zelfs zo ver dat u in bepaalde gevallen met uw horloge heel eenvoudig en snel kan betalen via Apple Pay.

NOG NIET OVERAL

Mogelijkheden genoeg dus. Waarom maken dan toch niet alle handelszaken er gebruik van? Het belangrijkste argument ligt in de transactiekost die gepaard gaat met een elektronische betaling. Die zou in sommige gevallen hoger liggen dan de winst die de onderneming maakt op een verkoop, al kan men wel onderhandelen over die transactiekost met de provider. Zo is het mogelijk dat er geen kosten verbonden zijn aan transacties onder een bepaald bedrag, of wordt de kost kleiner naargelang het aantal transacties stijgt. Ook betalingen die gebeuren via Payconiq brengen een veel kleinere kost met zich mee.

MINSTENS ÉÉN ELEKTRONISCHE BETAALVORM VANAF DE ZOMER VAN 2022

Welk argument ook ingeroepen kan worden om het niet te doen, vanaf 1 juli 2022 zal elke handelszaak in België minstens één elektronische betaalvorm moeten aanbieden naast de mogelijkheid om cash te betalen. Het dient niet noodzakelijk om betalingen met een bankkaart te gaan, ook het gebruik van Payconiq of een andere betaalapp is toegelaten. Minister Van Peteghem wil zo niet alleen het betalingsproces vergemakkelijken, maar op deze manier ook fraude tegengaan en een gelijkaardig resultaat bekomen als bij de invoering van de witte kassa in de horeca.

Bron: Van Havermaet

» Bekijk alle artikels: Handel & Consument