Wenst u meerdere opleidingen
te volgen bij LegalLearning?

Overweeg dan zeker ons jaarabonnement 

 

Krijg toegang tot +150 opleidingen

Live & on demand webinars

Voor uzelf en/of uw medewerkers


Contracten anno 2025:
een praktijkgerichte blik na de inwerkingtreding van boek 6 BW

Prof. dr. Ignace Claeys en prof. dr. Thijs Tanghe (Eubelius)

Webinar op donderdag 6 februari 2025


Precontractuele aansprakelijkheid:
een overzicht van recente wetgeving en rechtspraak, inclusief voorbeeldclausules

Mr. Roeland Moeyersons (Andersen)

Webinar op donderdag 13 februari 2025


Verzekeringsrecht:
recente wetgeving én rechtspraak

Mr. Sandra Lodewijckx (Lydian)

Webinar op donderdag 13 maart 2025


De oplevering, haar gevolgen
en de (tienjarige) aansprakelijkheid.
Recente rechtspraak (2022 – 2024)

Mr. Els Op de Beeck en mr. Sophie De Krock (Schoups)

Webinar op donderdag 6 februari 2025


Bestuurdersaansprakelijkheid
na 1 januari 2025:
een handleiding voor de bestuurder

Mr. Joris De Vos (advocaat)

Webinar op dinsdag 25 maart 2025

Kunnen minderjarige ondernemers/influencers beschouwd worden als ondernemer. Wat betekent dit voor de ouders? (Dehaese & Dehaese)

Auteur: Jirte Forier (Dehaese & Dehaese)

Gevolgen voor de influencer en mogelijke risico’s voor hun ouder.

Heel wat populaire influencers op sociale media zijn jonge mensen en zijn in sommige gevallen zelfs nog minderjarig. Ook minderjarigen die regelmatig posts op sociale media plaatsen waarin producten worden gepromoot, en daaruit op regelmatige basis inkomsten behalen, kunnen worden beschouwd als een onderneming. Het gaat dan immers om het uitoefenen van beroepsbezigheden op zelfstandige basis, wanneer de minderjarige niet in loondienst is van een of ander bedrijf. Concreet moet de minderjarige dan ingeschreven worden in de kruispuntbank van ondernemingen en dient er een ondernemings- en btw-nummer te worden aangevraagd.

De minderjarige-influencer die als onderneming actief is, moet zich ook houden aan alle toepasselijke regelgeving, waaronder de bepalingen over reclame uit het Wetboek van economisch recht. Dit Wetboek bepaalt dat reclame effectief als reclame herkenbaar moet zijn en dat de consument transparant en duidelijk moet ingelicht worden dat het gaat over een commerciële boodschap.

De minderjarige-influencer die zich niet aan de toepasselijke regelgeving houdt, begaat mogelijk een fout die schade kan berokkenen bij derden. Denk maar aan het promoton van producten die schadelijke effecten zouden hebben. Het is niet ondenkbaar dat de minderjarige-influencer in dat geval wordt aangesproken door de schadelijder of diens ouders tot vergoeding van de geleden schade.  Hij/zij kan in de eerste plaats persoonlijk aansprakelijk gesteld worden. Gelet op de vernieuwing van het aansprakelijkheidsrecht en de invoering van boek 6 in het Burgerlijk Wetboek, is de minderjarige van 12 jaar of meer aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door zijn fout of door een ander tot aansprakelijkheid leidend feit.

Ook de ouders van de minderjarige-influencer kunnen in het aansprakelijkheidsbad getrokken worden. Het nieuwe boek 6 Aansprakelijkheidsrecht voert daarbij zelfs een foutloze aansprakelijkheid in voor ouders voor de schade berokkend door een minderjarige van jonger dan 16 jaar. Is de minderjarige 16 jaar of ouder op het ogenblik van het schade verwekkende feit, dan kunnen de ouders enkel aan hun aansprakelijkheid ontkomen, indien zij aantonen dat zij geen enkele fout begaan hebben.

Dit is een verstrenging ten opzichte van het huidige recht.

Dat ouders aansprakelijk worden gesteld voor de fouten begaan door een minderjarige-influencer, is dan ook allerminst ondenkbaar.

Bron: Dehaese & Dehaese

Boeken in de kijker: