Incoterms 2020 incoming! (Crivits & Persyn)

Auteur: Crivits & Persyn

Publicatiedatum: 24/12/2019

Vanaf 1 januari 2020 worden de nieuwe Incoterms 2020 van de ICC (International Chamber of Commerce) van kracht.

Incoterms zijn sinds het begin van de 20e eeuw wereldwijd een van de meest gekende handelsvoorwaarden in vooral internationale koop-verkoopovereenkomsten. De voorwaarden bepalen een deel van de rechten en plichten van partijen en regelen bijvoorbeeld de leveringsplaats, de douaneverplichtingen, de kosten en het risico van transport. Er is keuze uit elf verschillende Incoterms met elk hun eigen specifieke set aan regels.

De vorige Incoterms dateerden van 2010 en worden nu aangepast om bepaalde pijnpunten weg te werken. De verkoper-vriendelijke “EXW” (Ex Works) en koper-gunstig-gezinde “DDP” (Delivery Duty Paid) blijven getrouw op post. We sommen enkele wijzigingen voor u op:

  • De Incoterm “DAT” (Delivered at Terminal) verandert van naam in “DPU” (Delivery at Place Unloaded) om zo te benadrukken dat goederen ook op een andere plaats dan in een terminal kunnen worden geleverd;
  • De transportverzekering voor “CIP” (Carriage and Insurance Paid To) wordt uitgebreid naar een hoger dekkingsniveau;
  • Er wordt meer toelichting gegeven bij de bestaande elf Incoterms over de kostenverdeling en transportveiligheid.

De wijzigingen bleven al bij al vrij beperkt zodat bedrijven die reeds vertrouwd waren met de oude Incoterms met een gerust gemoed het nieuwe jaar in kunnen.

Lees hier het originele artikel